Jeremy Paxman: Angličané

8. listopad 2010

Slavný britský novinář a pracovník BBC Jeremy Paxman se proslavil mimo jiné tím, že uhýbajícímu politikovi v televizní debatě položil čtrnáctkrát tutéž otázku. Pro svou knihu o rysech anglické povahy a kultury Angličané, s podtitulem Portrét národa, shromáždil obrovské množství materiálu z anglické historie i krásné literatury. S typickým anglickým humorem se v ní zabývá širokým spektrem témat, která ovšem směřují k jedinému cíli – ke zkoumání krize národní identity. 

Autor říká, že být Angličanem bývalo kdysi jednoduché: stačilo mluvit anglicky jako Angličan, chovat se jako Angličan a pít vědra čaje – jako Angličan. Dnes je to mnohem složitější. Pokládá si proto otázku: Co vlastně v dnešní době znamená být Angličanem? Jakkoliv jde o záležitost politickou, kniha nepojednává o politice v úzkém slova smyslu. Paxman se pokouší dopátrat se kořenů úzkosti, kterou dnes Angličané pociťují, kdykoli se zamyslí nad svou identitou. Vypravil se proto do minulosti, k pramenům, z nichž vyvřela představa ideálního Angličana a ideální Angličanky, kteří se vydali pod britskou vlajkou dobývat svět, a ptá se, kam se dnes poděli.

Pětidílné čtení pro cyklus Psáno kurzívou z překladu Pavla Rohana připravil Libor Magdoň. V režii Tomáše Jirmana a za zvukové podpory Marka Hoblíka čte David Viktora. Připravila Ostrava.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.