„Její hudba promlouvá přímo k vašemu srdci“. Skladatelka, zpěvačka a houslistka Caroline Shaw

24. říjen 2021

Nejmladší držitelka Pulitzerovy ceny, „hudebnice, která komponuje,“ jak Caroline Shaw sebe samu představuje, vydala v roce 2019 album Orange společně se smyčcovým kvartetem Attacca Quartet. Hodinové album, které americká nezávislá mediální organizace NPR označila jako „milostný dopis smyčcovému kvartetu,“ vynesla uskupení prestižní ocenění GRAMMY.

Od smyčců po rappery

Attacca Quartet a Caroline Shaw společně vystoupili 19. října 2021 poprvé v Čechách v rámci festivalu Struny podzimu v pražském multifunkčním prostoru DOX+. Vedle skladeb z alba Orange se naskytla českému publiku příležitost slyšet i některé její novější kompozice pro smyčcové kvarteto a také autorské písně, v nichž se Shaw představila jako suverénní a charismatická zpěvačka.

Caroline Shaw a Attacca Quartet v DOX+

V profilovém Futurissimu si vedle několika částí z alba Orange poslechneme skladbu, která jí vynesla v Americe prestižní Pulitzerovu cenu. Partita pro osm hlasů, kterou složila pro svérázný vokální ansámbl Roomful of Teeth (jehož je sama členkou), si záhy vysloužila přízeň fanoušků, médií i dalších hudebníků s rozmanitým hudebním zaměřením – se Shaw navázal spolupráci například člen kapely Arcade Fire nebo rappeři NAS či světoznámý Kanye West.

autoři: Jiří Slabihoudek ,
Spustit audio

Související