Dvě smyčcová kvarteta, dvě Futurissima. JACK quartet a Quatuor Diotima

14. únor 2021

„Žádné jiné kvarteto neví tolik o soudobé hudbě jako právě JACK Quartet,“ poznamenal recenzent americké rozhlasové společnosti NPR. To od něj bylo moc hezké, ale nevím, co by na to řekli členové Quatuor Diotima. I oni se však dočkali superlativ od kritiků a byli popsáni třeba jako „jeden z nejžádanějších komorních souborů na světě“.

Houslisté Christopher Otto, Austin Wulliman violista John Pickford Richards a violoncellista Jay Campbell společně vytvářejí soubor JACK Quartet a už od roku 2007 přinášejí všem fanouškům soudobé hudby náročné a jedinečné koncerty a projekty. Jejich album „Xenakis: String Quartets“ se od dob svého vzniku stalo de facto referenční nahrávkou komplexní hudby řeckého klasika druhé poloviny 20. století. V poslední době spolupracovali na několika konceptuálních projektech a nahrávkách, například s čínskou skladatelkou a performerkou Du Yun nebo s multiinstrumentalistou Johnem Zornem.

Podle časopisu Musical America jejich nahrávky „prostě musí mít každý milovník soudobé hudby“. Slavný The New York Times tvrdí, že JACK je „naše přední čtveřice na poli současné hudby“. Ovšem nejsrdečněji to shrnul deník The Boston Globe: „JACK jsou superhrdinové světa soudobé hudby.“

Austin Wulliman nám přes email odpověděl na několik otázek a krom výše zmíněného jsme si povídali i tom, jak JACK Quartet vnímá současnou situaci na poli soudobé hudby a proč si myslí, že je třeba zpochybnit její status quo a hledat nová východiska.

Uslyšíte hudbu čínské skladatelky Du Yun, brazilského Felipa Lary, italské Clary Iannotty a řeckého Iannise Xenakise.

Smyčcový soubor JACK Quartet

Členové francouzského souboru Quatuor Diotima se poznali jako studenti v druhé půlce 90. let na pařížské konzervatoři. Záhy po svém vzniku začali spolupracovat s těmi nejslavnějšími žijícími autory své doby, ať už to byl Pierre Boulez nebo Helmut Lachenmann. Diotima také pravidelně a ráda objednává skladby od žijících skladatelů, mezi kterými najdeme vedle Rebeccy Saunders nebo Tristana Muraile také českého Miroslava Srnku.

Quatuor Diotima se svým vyčerpávajícím smyslem pro detail hraje a diskutuje jak nad hudbou od Schuberta, Bartóka, Weberna, Bouleze nebo Lachenmanna, tak nad hudbou zkomponovanou mladými skladateli, kteří studují na evropských i amerických hudebních akademiích, kde Diotima už několik let pořádá masterclassy a workshopy.

Ve Futurissimu uslyšíte rozhovor s primáriem kvarteta Yun Peng Zhaem, se kterým se budeme bavit o jejich repertoáru, o jejich pohledu na velké autory naší doby i na mladé adepty a studující, se kterými na kurzech Diotima spolupracuje. Yun Peng Zhao také blíže okomentuje skladby od Alberta Posadase, Zeynep Gedizlioğlu a Steva Reicha, které v pořadu zazní.

Smyčcový soubor Quatuor Diotima
Spustit audio