Jeden svět: Až naprší a uschne, odpovídají politici na požadavky o ochraně klimatu

7. březen 2020

Až naprší a uschne je sloganem letošního festivalu Jeden svět a podle jeho ředitele Ondřeje Kamenického je to také častá odpověď politiků na požadavky po opatřeních, které by mírnily dopady klimatické krize. Do ArtCafé přišel společně s Apolenou Rychlíkovou, autorkou filmu Češi jsou výborní houbaři, který můžete zhlédnout v rámci festivalu. 

Klimatická krize se v Česku projevuje především suchem. A právě příklady lokálního dopadu klimatických změn jsou tím, co letošní ročník Jednoho světa zajímá nejvíc. „Nejdůležitější je pro Jeden svět debata – je to pro nás věc rovnocenná filmu a většina našich promítání je proto s debatami spojená. Lidi mají zájem být v osobním kontaktu a my to cítíme jako velkou příležitost,“ vysvětluje Ondřej Kamenický. „Dají se tak probírat zásadní témata. Filmy, které promítáme, mají za sebou často nějakou kampaň, mají ambici něco změnit a často po debatě následuje i námi prezentovaný výčet možností, co dalšího se dá dělat, kde získat další informace nebo se zapojit. Festival letos probíhá celkem v 37 městech,“ doplňuje Kamenický. 

Předání ceny Homo Homini, kterou obdržel tádžický právník Buzurgmehr Jorov. Cenu za něj převzal jeho bratr, aktivista Džamšed Jorov, protože Buzurgmehr je aktuálně ve vězení. Cenu předává Oleg Sencov a Šimon Pánek.

Festival začal ve čtvrtek 5. března promítáním filmu Země medu. „Tento film byl nominovaný na Oscara jako nejdůležitější dokument i nejlepší cizojazyčný film. Jeho formální kvality jsou pro dokument až netradiční. Jedná se o podobenství naší civilizace – příběh o včelařce, která žije na samotě a je konfrontovaná s příjezdem kočovné rodiny, která ve včelařství vidí jen možnost obohacení. To nás následně vede k otázce, jak moc je možné vytěžovat naše prostředí,“ popisuje úvodní snímek ředitel festivalu.

Během zahajovacího večera byla také předána cena Homo homini, kterou uděluje Člověk v tísni osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv a demokracie. Letos cenu dostal tádžický advokát Buzurghmehr Jorov za své odhodlání hájit základní lidská práva a zajistit spravedlivé soudní řízení pro všechny občany Tádžikistánu. Cenu převzal z rukou ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl teprve nedávno propuštěn z ruského vězení.

Našim cílem je mainstreamovat lidská práva.
Ondřej Kamenický

„Dostávat do středního proudu témata, která tam dřív nebyla, ale skrz to, co se děje tady. Je třeba aktivizovat lidi srze něco co se jich dotýká, a prognózy jsou zatím takové, že sucho zase bude,“ přibližuje cíle festivalu Kamenický.

Podle něj se dnes festival snaží reflektovat širší pojetí lidských práv. Jedním z hostů je proto Leilani Farha, zpravodajka OSN, která se snaží prosadit právo na bydlení. „I v Praze se před pár lety se ještě docela snadno sháněl byt, ale dneska si člověk málokdy může dovolit třeba bydlet sám, musí byt sdílet. Dokument Push Fredrika Gerttena v češtině nazvaný česky Vylidněno se týká právě tohoto aktuálního tématu.“

Čtěte také

Film Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, který festival uvádí v rámci české soutěže, je podle autorky esej stylizovaná do dialogu výzkumníka z jiné planety (kterému propůjčil hlas Jan Vlasák) a palubní desky počítače GT 2020 (tu mluví Tereza Dočkalová). Oba hlasy pak komentují vztah pozemských živočichů k životnímu prostředí. 

„Původně jsem si říkala, že by to vůbec nemuselo být komentované, ale protože jsem asi první, kdo točí o klimatické změně v Česku, tak mi připadalo škoda, aby tam nezaznívaly konkrétní informace,“ vysvětluje Rychlíková. Podobně jako ve film Viery Čakányové FREM, ve kterém dění na planetě pozoruje umělá inteligence, se Apolena Rychlíková ve svém komediálně uchopeném přírodovědném dokumentu rozhodla pro nelidského vypravěče.

„Promýšleli jsme, jak se člověk vtahuje k přírodě kolem. Často ji vidí jako něco tam venku, ne součást sebe, to mu umožňuje ji vytěžovat, a proto jsme potřebovali vyzkoušet úplnou změnu perspektivy,“ přibližuje Rychlíková autorský záměr. 

Z filmu Apoleny Rychlíkové Výsledky hledání Výsledky vyhledávání na webu  Češi jsou výborní houbaři | Jeden svět 2020

Jednotlivé kapitoly filmu se zabývají získáváním energie z uhelných elektráren, suchem, zemědělstvím, životem ve městech nebo českými lesy, právě o těch je kapitola nazvaná podle básně Milana Kozelky Češi jsou výborní houbaři.

Pusťte si celé ArtCafé včetně hudebního výběru Jonáše Kucharského složeného z písní kapel a hudebníků nominovaných na ceny Vinyla a Apollo. Ve druhé části vysílání uslyšíte rozhovor se slovenskou spisovatelkou Dominikou Madro, který připravila Andrea Makýšová Volárová. 

autor: Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.