Objevte hudební paralely festivalu Jeden svět

3. březen 2020

Od povodí Orinoka, přes romské osady na Slovensku až po reggae Jižní Afriky. Ponořte se s námi do hudebních souvislostí festivalu Jeden svět.

Ve čtvrtek 5. března začíná v Praze Jeden svět, filmový festival věnovaný lidským právům v globální dimenzi, ale i souvisejícím tématům jako jsou klimatické změny. Podobnými otázkami se zabývá i hudba.

Jeden svět 2020

Festival Jeden svět patří svým rozsahem k největším světovým festivalům, které se věnují lidským právům. Po sérii projekcí v Praze se festival přesouvá do regionů, v dubnu proběhne závěrečný devítidenní program v Bruselu. Roku 2007 získal festival čestné uznání UNESCO za výchovnou práci v oblasti lidských práv. Letošní program akcentuje téma klimatických změn. Zde je ukázka z kanadského dokumentu Svébytná půda.

Dva z festivalových filmů Kde vládne chaos a Ve Venezuele už ne mapují politickou a humanitární krizi Venezuely. Ta se promítá i do hudby. Zatímco kdysi jezdili muzikanti z Kolumbie za živobytím do Venezuely, dnes je tomu naopak. Kolumbijská skupina Cimarron pojmenovala své poslední album Orinoco, podle veletoku, jehož největší část prochází právě Venezuelou.

Film dánské režisérky Katrine W. Kjaer nazvaný Běhej jako holka je portrétem významné maratonské běžkyně z Keni. Visiline Jepkesho se zúčastnila mimo jiné letní olympiády v Rio de Janeiru. Jak těžké je pro ženu prosadit se, když žije ve společnosti, kde mají hlavní slovo muži? To je velké téma nejen ve sportu, ale i v hudbě. V Keni i sousední Tanzánii je dominantním žánrem taarab, což je označení pro sílu, kterou hudba dokáže ovlivnit lidské emoce. Orchestry taarab byly kdysi čistě mužskou doménou, ale dnes se v nich stále častěji objevují ženy. V sestavě Siti & the Band ze Zanzibaru zpívá Amina Omar.

Být zpěvákem v Jižní Africe, zemi pověstné vysokou zločinností, je riskantní bez ohledu na barvu pleti. Lucky Dube patřil k velkým postavám klasického reggae. Svoji dráhu začal ještě v době apartheidu. Roku 2007 byl zavražděn gangem zlodějů aut, právě když odvážel dvě ze svých sedmi dětí k příbuzným. Vrahové byli dopadeni, dva z nich se pokusili o útěk.

Prostředí jihoafrických věznic se věnuje další z festivalových filmů nazvaný Vězněni pro zisk, který natočily investigativní filmařky z Nizozemska. A zde je archivní záznam z roku 1989 z průkopnického festivalu africké hudby Musiques Métisses v Angoulème ve Francii. Již zmiňovaný Lucky Dube byl tehdy pětadvacetiletý mladík.

Poslechněte si celý hudební speciál Petra Dorůžky věnovaný hudebním souvislostem festivalu Jeden svět. Samotné dramaturgii festivalu se ve vysílání budeme věnovat ve čtvrtek 5. března.

Spustit audio

Související