Jaroslav Putík: Nejsladší pocit

14. říjen 2014

Povídka ze sbírky Pozvání na zámek.

Poslouchejte na Vltavě 14. října 2014 v 9:30. Po odvysílání se četba objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 20. října 2014.


Autor, původně novinář, vstoupil do literatury na počátku 60. let; psal reportáže, fejetony, drobné postřehy, glosy a aforismy, a také povídky. Postupující společenské uvolnění, zpytování svědomí za činy v padesátých letech, přinášely do umělecké tvorby nová témata. Zároveň v roce 1963 se konala Liblická konference, během níž bylo zhodnoceno a do české literatury po období socialistického realismu znovu začleněno dílo Franze Kafky.

Na tuto atmosféru reaguje i Jaroslav Putík sbírkou povídek Pozvání k soudu. V povídce Nejsladší pocit přichází nespravedlivě odsouzený člověk za svým někdejším advokátem, u něhož si cení, že ho v padesátých letech v době procesů opravdu obhajoval, ačkoliv to bylo ve většině případů marné. Návštěvník chce spravedlnost, to je ten „nejsladší pocit“ v lidském životě. Advokát je skeptický, zdá se, že až cynický, ale situaci hodnotí racionálně a nevidí v počínání a touze odsouzeného žádný smysl.

Pro Český rozhlas napsal Jaroslav Putík velké množství původních povídek. Ke knižnímu vydání jsou připravené autorovy vzpomínky s bohatou obrazovou dokumentací. Prozaik Jaroslav Putík zemřel 31. října 2013.


Čte: Pavel Soukup

Režie: Jaroslav Kodeš

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.