Ján Rozner: Sedem dní do pohrebu

15. červenec 2018

Obraz normalizace i vzpomínek na pražské jaro a příchod sovětských vojsk ve vzpomínkové próze odehrávající se v roce 1972 během příprav na pohřeb Zory Jesenské. Jedno z nejvýznamnějších děl slovenské polistopadové literatury v rozhlasové dramatizaci pro Rádio Devín poslouchejte díl po dílu vždy týden po odvysílání on-line.

Sedm dní do pohřbu jako rozhlasový seriál přináší dramatizaci jednoho z nejzásadnějších slovenských románů 21. století. Ján Rozner se ve své próze vrací na začátek 70. let a vypráví o sedmi dnech, které uplynuly mezi smrtí a pohřbem jeho manželky, významné a slovenské překladatelky Zory Jesenské.

Román byl vydán posmrtně v roce 2009 a stal se literární senzací roku, obdržel výroční Knihu roku.

Osobní svědectví o době, kterou jsme žili po roce 1948, svědectví pronikavé reflexe a umělecké síly.
Vladimír Petrík, literární kritik

Martinská rodačka Zora Jesenská byla významnou překladatelkou a intelektuálkou, jejíž život zásadně ovlivnily perzekuce po jejím otevřeném vystoupení proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Její veřejné pronásledování pokračovalo i po jejím smrti v roce 1972 – snahou zmařit její pohřeb.

V proudu vzpomínek autor rekapituluje společný život a reflektuje jak osobní tak společensko-politickou situaci doby po Pražském jaru 1968.

Do jednotlivých dní, vyplněných formalitami okolo přípravy pohřbu v rodinné hrobce Jesenských v Martine, se prolíná proud vzpomínek, rekapitulace společného života a reflexe doby po Pražském jaru 1968, stejně jako epizody z osobního i profesního života už od konce druhé světové války. Příběh redaktora Pravdy a Národní obrody, dramaturga činohry SND a kritika vyprávění povyšuje na zkušenost s dobou a lidmi, kteří ji tvořili i křivili.

Východiskem rozhlasové dramatizace je divadelní adaptace ve Slovenském národním divadle od dramaturga Petera Pavlace – který se zhostil také rozhlasové úpravy.

Účinkují: Jana Oľhová, Ján Kožuch, Dano Herbian, Matej Landl, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Zuzana Kyzeková, Peter Šimun, Michaela Čobejová, Jozef Šimonovič, Ján Kožuch, Danica Matúšová, Michaela Kapráliková, Rebeka Poláková, František Kovár a ďalší.

Dramatizace: Peter Pavlac
Hudba: Peter Mankovecký
Zvuk: Andrej Klimits
Dramaturgie: Ján Šimko
Režie: Patrik Lančarič

Natočeno ve Slovenském rozhlase v roce 2014.

autoři: Petr Gojda , Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.