Jan Němec: A je ze mě nápověda

25. květen 2021

Očkovací centrum na brněnském výstavišti je jedno z těch velkokapacitních, jak o nich referují média. Jakmile u dlouhého stolu s desítkami židlí vyplníte dotazník o svém zdravotním stavu, přejdete k dalším dlouhému stolu, kde vám dobrovolnice přiloží pistoli na čelo. Ve chvíli, kdy čekáte výstřel, kterým vše skončí, anebo že se z toho snu probudíte, oznámí vám sladkým hlasem něco jako třicet šest a půl.

Můžete si chvíli myslet, že vám důvěrně sděluje velikost nohy, kdybyste jí po cestě domů chtěli koupit balerínu, ale jde jen o vaši teplotu.

Čtěte také

Vybaveni formulářem, zařadíte se do fronty podle počátečního písmene svého příjmení. Lidé ve snu si na ně někdy nemohou vzpomenout, a když jsem tam byl, někteří nešťastníci kolem se skutečně postavili do špatné fronty. Stojíte-li v té správné, přísná policistka vás v mžiku identifkuje, až na vás dojde řada: srovná váhu, tvar a barvu vašeho jména v rezervačním systému s vahou, tvarem a barvou vašeho jména na průkazu, a jestliže si vahou, tvarem a barvou odpovídají, postupujete do dalšího levelu.

Zde je strážkyní prahu dobrovolnice v bílém, která vyžaduje číslo. Mé číslo bylo osm, dala mi ho ta policistka, dle numerologie je to nejmocnější ze všech čísel, číslo peněz, ambicí, vůle, moci, zisku, sexu a logického myšlení. Nebyl jsem si jistý, zda to všechno stihnu uskutečnit, ale čas nebyl ani na pochyby.

Čtěte také

Sotvaže mě bílá slečna usadila na plastovou židličku, užuž mě volali ke stolku, kde se mnou mág v zeleném plášti pohovořil o mých alergiích. Bůhví, proč mi po rukole vždycky zčervená hruď. Jen kvůli tomu připsal na můj formulář kód C3. Trojka v numerologii značí intelekt, energii, chápavost, vnímavost, pojmovou představivost, originalitu, veselost, optimismus a radost ze života. Nemusím se o sebe bát.

Vybaven kódem, proklouzl jsem dveřmi a ocitl se konečně ve vnitřním okruží. V jednotlivých buňkách zde probíhalo něco, pro co nenacházím jiného výrazu než očkování populace. Bližní seděli v dlouhých řadách proti sobě, aby ti dosud nedotčení mohli sledovat výrazy svých protějšků, jimž právě jehla vniká do těla. Našel jsem sekci C3, skoro všichni už měli vyhrnutý rukáv: sádelnatá paže, pihovatá paže, útlá paže, tetovaná paže, pořádný biceps, buďte pozdraveni.

Čtěte také

Uvelebil jsem se na poslední volné místo a dovolil jsem své paži, aby se vmísila mezi ostatní soudružky. A pak jsem ji spatřil: spasitelku, vrchní ceremoniářku, vládkyni jehel na jedno použití, jak obřadně přijíždí s nerezovým servírovacím stolkem plným jednohubek. Naší řadou proběhl záchvěv vzrušení, muž po mé levici dokonce začal pumpovat rukou, jako by očekával královský šleh do žíly. Pevně jsme se na sebe podívali s dívkou odnaproti: už brzy to přijde, není cesty zpět. Oba jsme samozřejmě četli, že vakcína obsahuje nanočástice, s jejichž pomocí nás Bill Gates začne řídit na dálku, a nemohli jsme se už dočkat. 

Zářivá vládkyně jehel metodicky postupovala směrem k nám, vpich za vpichem. Její šat se vlnil, pleť měla téměř průhlednou, pohyby jisté. Naše paže vykřikovaly jedna přes druhou: já, já, já! Vzpomněl jsem si na všechna svá šťastná čísla od jedné do deseti a počítal jsem tam a zpět. Potom mi jehla vnikla do žíly a já jsem se konečně probudil. Ne, neprobudil jsem se, přátelé, dosáhl jsem probuzení. Díky božskému Billovi je teď ze mě nápověda v programu Word, nepotřebujete s něčím pomoct?

autor: Jan Němec
Spustit audio