Jak se žije v divočině? Jak uřídit Hirošimu? Ptali jsme se v jihlavském ArtCafé

31. říjen 2018

O životě v australské buši, o toleranci bez předsudků i o zkušenostech z města, které přežilo katastrofu.

Českou radost, soutěžní sekci tuzemských dokumentárních filmů, na 22. ročníku MFDF Ji.hlava vyhrál Uzamčený svět, detailní vhled do jedné věznice v režii Karla Žaluda. My jsme v živém ArtCafé z DKO v Jihlavě pozvali k mikrofonu další dva zástupce české dokumentární scény - autorku filmu Pasažéři Janu Borškovou a filmaře Jiřího Holbu, který je podepsán pod snímkem Feral. Naším hostem byl i Tadatoshi Akiba, matematik a dlouholetý starosta Hirošimy. Živě hrála kapela Pátí na světě.

Svůj život neřídí, spíš jen sledují ze zadních sedadel

Pasažéři jsou časosběrným portrétem čtyř mladých mužů, kteří část života strávili v dětském domově. Jana Boršková nejprve natáčela rok během dramaterapie a jejich divadelních výstupů, dalších pět let pak sledovala své protagonisty v běžném životě.  „Hlavní kvalitou toho filmu není čas, ale blízkost, kterou jsme si mezi sebou vybudovali, tím myslím mezi mnou a protagonisty. A zároveň i důvěra, kterou jsem od nich a celých jejich rodin získala,“ vysvětluje Jana Boršková.

Režisérka dodává, že její dokument nemá být obžalobou současného systému, ale naopak pokusem ukázat individuální osudy hrdinů a přimět diváky, aby je vnímali s pochopením a bez předsudků.

Byl jsem Charlieho učněm, říká Jiří Holba

„Já jsem Charlieho nevyhledával, ale hodně let jsem toužil po tom se s ním potkat a pak to prostě vyšlo. Potkali jsme se v jednom hippie townu na východním pobřeží Austrálie,“ popisuje Jiří Holba seznámení s Charliem Soukupem, písničkářem, někdejší postavou tuzemského undergroundu, dnes svérázným poustevníkem.

Ve snímku Feral, který 3. listopadu vstupuje do kin, Holba zachycuje každodenní Charlieho život v australské divočině i jeho postřehy o životě, výchově dětí nebo svobodě.

Co psal starosta Hiroshimy Donaldu Trumpovi?

„Všechno nejsou fake news. Pořád existuje pravda a realita,“ říká v rozhovoru pro ArtCafé další host, Tadatoshi Akiba, matematik, dlouholetý starosta Hirošimy a bojovník proti jaderným zbraním. Mluvili jsme s ním o jeho dopisu Donaldu Trumpovi, starostování v městě postiženém jaderným neštěstím a globálních tématech v lokální politice. V Jihlavě byl Akiba totiž hostem (nefilmového) Inspiračního fóra, které letos výrazně nabobtnalo a nabralo podobu šestidenní diskusní platformy, která se každý den orientovala jedno téma. Od technologií před krizi levice až po budoucnost Střední Evropy.

Celé ArtCafé včetně živého vystoupení kapely Pátí na světě si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související