Jak se stát, být a zůstat zdravým

9. srpen 2015

12. října 2014 jsme v Čajovně odvysílali rozhovor s Miluší Kubíčkovou (90) o vztazích mezi generacemi, naplněném životě a o tom, když vám je devadesát. Hmmm, téma pro Čajovnu a její posluchače?!? Její kniha Příběh naplněného života, kterou jsme ve vysílání prolistovali, poté zmizela z knihkupeckých pultů. Co se stane tentokrát?

V nedělní Čajovně jsme mluvili o knize Zdraví - plod poznání a činu, kterou Miluše Kubíčková vydala v roce 2014 a je označována jako "praktická metodická pomůcka pro ty čtenáře, kteří hledají samostatně cesty ke zdraví a nespoléhají jen na vnější pomoc. Nabízí šest cest ke zdraví, jimiž jsou vědomý pohyb, správné dýchání, rytmus, vyvážená výživa, harmonická mysl a vyladěné vztahy".


Miluše Kubíčková je spisovatelka, propagátorka antroposofie, eurytmie a waldorfského školství. Narodila se v Olomouci a absolvovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor angličtina – filozofie. Později se věnovala sociologii a působila na Pedagogické fakultě UK. Je členkou České anthroposofické společnosti a s ní spřízněné Obce křesťanů, Společnosti pro trvale udržitelný život, sdružení Zdravý životní styl a dalších organizací, je rovněž literárně činná v různých periodikách. Vyšla jí řada knih: Vůle ke zdravému životu, Stáří jako životní šance, Cesty k harmonii života, Nahlédnutí do odkazu Rudolfa Steinera či autobiografie Příběh naplněného života. Její prozatím poslední kniha má název Zdraví - plod poznání a činu.

Je návod na to, jak se stát, být a zůstat zdravým docela jednoduchý, nebo naopak hodně složitý? Proč chce být naprostá většina lidí bez nemocí, a přesto se sama žít zdravě moc nesnaží? Proč se člověk v devadesáti letech rozhodne napsat knížku o zdraví a celostním přístupu k sobě, k okolí a ke světu? Na tyto otázky dostanete odpověď poslechem Čajovny, jejímž hostem byla Miluše Kubíčková. Řekli a ukázali jsme si, jak (zdravě) jíst, (správně) dýchat a (rytmicky) hýbat se. Čajovna pro seniory i studenty - každý dostane svoje a třicet procent každého posluchače nezapomenutelně osloví :-)

Čajovnu na téma Jak se stát, být a zůstat zdravým jsme v premiéře vysílali v červnu letošního roku.

Spustit audio