Jak jsi krásné, Jazzulátko

24. prosinec 2014

Vánoční pohodou a harmonií zpříjemní poslední přípravy oslav Štědrého dne jazzoví hudebníci a zpěváci. Jejich dopolední návštěva nechť je inspirací před večerním zpíváním koled a písní u stromečku.

V kolednickém kánonu Christmas Is Coming vyzve skupina The Manhattan Transfer posluchače ke sváteční dobročinnosti slovy „Vánoce přicházejí, husa tloustne a tak hoďte starému muži do klobouku penny nebo aspoň půl.“ Úvodní zprávu o příchodu Vánoc potvrdí Diana Krall s big bandem Clayton-Hamilton Jazz Orchestra písní Christmas Time Is Here. V generální zkoušce na půlnoční radostnou zvěst zaskočí za andělské trubače Chet Baker, po jehož lyrickém provedení tradicionálu The First Noel zazpívá trumpetista Kermit Ruffins přání, aby neworleanský fotbalový team New Orleans Saints dostal pod stromeček Super Bowl. Na jeho píseň A Saints Christmas zareaguje zpívající pianistka Karrin Allyson songem Yuletide Hideaway, ve kterém vylíčí půvaby svátků strávených v útulném ústraní. Výčetem oblíbených vánočních rekvizit provede v evergreenu My Favorite Things Tony Bennett s orchestrem Counta Basieho, a poté skupina Singers Unlimited připomene dobrou pověst jednoho českého Václava, jehož skutky oslavuje anglická koleda Good King Wenceslas. Na cestu k jesličkám pozve svou skladbou Run, Run, Run To Bethlehem pianista Dave Brubeck a pak v úžasu nad půvabem Jezulátka zahrají čeští jazzmani kolem Karla Velebného koledu Jak jsi krásné, neviňátko.

V závěrečném swingujícím vinšování popřeje skupina The Manhattan Transfer posluchačům Vltavy šťastné svátky evergreenem Happy Holiday a nakonec se s tradičním přáním veselých Vánoc dostaví pěvecké sbory a kapela The Canadian Brass.

Youn Sun Nah Quartet na vánočním koncertu:
autor: Aleš Benda
Spustit audio