Jack London: Cesta

Vybrané části z románu o hobos, amerických tulácích jezdících načerno vlaky.

Sedmidílnou četbu poslouchejte na Vltavě od 4. ledna 2016 vždy ve 23:00.


Jack London - americký povídkář a romanopisec, vlastním jménem John Griffith Chaney, se narodil roku 1876 v San Franciscu roku 1876 jako nemanželský syn potulného astrologa irského původu W. H. Chaneyho a Flory Wellmanové. Matka se ovšem s Chaneym rozešla a vzala si Johna Londona, kupce a farmáře.

Prostředí, v němž Jack vyrůstal a žil, ho nutilo bojovat o přežití často tvrdě a bezohledně, ba „dobrodružně“. Od útlého věku pomáhal živit rodinu. Roznášel noviny, rozvážel led, zametal hostince a nakonec začal pracovat v konzervárně na 10 až 18 hodin denně. V 16 letech si půjčil peníze na plachetnici a přidal se k partě ústřicových pirátů. Obnos, který vydělal, byl v porovnání s dosavadními příjmy závratný, ovšem za několik dní ho utratil v oaklandských výčepech.

02384179.jpeg

Po návratu z lodi nijak svůj dosavadní způsob života nezměnil. Nějakou dobu působil London jako pomocník námořní policie, (výsledkem této zkušenosti je knížka Paměti pijákovy z roku 1913). Později pracoval v továrně na konopí i jako topič v elektrárně. V době zlaté horečky se vydal na Aljašku. Zde sice nezbohatl, ale své zkušenosti ze severu následně uplatnil ve svých povídkách a románech.

Uznávaným spisovatelem se Jack London stal postupně. V roce 1899 publikoval slavnou povídku Muž na stezce, roku 1900 vychází Severní Odyssea, 1903 Volání divočiny. Teprve po úspěchu tohoto románu měl Jack London konečně z čeho žít. Kniha byla záhy následována takřka nepřehlednou řadou dalších románů: Mořský vlk, Bílý tesák, Zářící den. Rok před smrtí 1915 vychází další věhlasná kniha Tulák po hvězdách.

03541767.jpeg

Stránky na dobrou noc vycházejí z románu Cesta (v překladu Josefa Vorla z roku 1922). Jde o autobiografický román, ve kterém se Jack London vrací do dob, kdy se toulal po Spojených státech jako „hobo“. Vypráví o amerických tulácích, kteří jezdí načerno vlaky. Tento román se de facto stal součástí historie trampského hnutí v Čechách, protože pojem „tramp“ od okamžiku prvního vydání knihy vzalo za svůj celé české trampské hnutí jdoucí napříč společenskými vrstvami země. Londonovy romány jsou plné drsné romantiky, životní síly, i touhy po svobodě. A Cesta není výjimkou. Od jejího vzniku nás dělí sto let, ale přesto jako by probíhala teď a tady.


Čte: Michal Pavlata

Autor: Jack London Překlad: Josef Vorel Připravil: Vladimír ZajícRežie: Ivan Chrz

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.