Máj. Geniální báseň Karla Hynka Máchy v jedinečném přednesu Rudolfa Hrušínského

1. květen 2021

Studiová nahrávka představení v pražské poetické vinárně Viola z roku 1984 s Rudolfem Hrušínským v hlavní interpretační roli. Dále uslyšíte Taťjanu Medveckou, Ljubu Krbovou, Marka Ebena a další. Máchův Máj poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Recituje: Rudolf Hrušínský
Účinkují: Taťjana Medvecká, Ljuba Krbová, Jiří Schwarz, David Vejražka, Marek Eben, Jan Grygar, Hana Kofránková, Dagmar Jaklová, Lenka Trhlíková a Regina Lodrová
Zpívají: Milada Boublíková, Růžena Karlová, Eva Rozehnalová, Vladimír Doležal, Rudolf Nesvadba a Jaroslav Provazník
Hrají: Stanislav Bílek (lesní roh) a Marek Kopelent (klavír)
Hudební a zvuková kompozice předzpěvu a obou intermezz: Marek Kopelent
Režie: Vladimír Justl
Studiová nahrávka představení v pražské poetické vinárně Viola z roku 1984.

Mezi klenoty české novodobé kultury bezesporu patří lyricko-epická báseň Máj Karla Hynka Máchy. Mácha ji vydal knižně v roce 1836 vlastním nákladem a knížečku prý tehdy rozprodával po Praze sám a na venkově prostřednictvím několika spolužáků.

Od té doby se Máchův Máj stal snad nejvydávanější českou knihou a také Český rozhlas se v průběhu své existence k Máchovu Máji rád a soustavně vracel v rozličných interpretačních a zvukových zpracování. Mezi vrcholy pak patří studiová nahrávka představení z pražské poetické vinárny Viola z roku 1984. V režii Vladimíra Justla recituje ústřední part Rudolf Hrušínský.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio