Ivan Alexandrovič Gončarov: Strž

8. prosinec 2019

Rozhlasová dramatizace klasického ruského románu, ve kterém touha po vnitřní nezávislosti a lásce bez společenských konvencí přivede hlavní hrdinku až na kraj propasti. V hlavních rolích Jana Šulcová, Libuše Havelková, Viktor Preiss, Alfréd Strejček a Jana Drbohlavová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Románem Strž, který Gončarov dokončil v roce 1869, završil autor svou volnou trilogii ze života ruské společnosti první poloviny 19. století, do níž patří ještě Všední příběh (1847) a Oblomov (1859).

Hybatelem událostí je ve Strži mladý šlechtic Rajskij, inteligentní a umělecky nadaný muž, který žádný svůj projekt nedokáže dovést do konce. Rozčarovaný petrohradskou společností i nedávným milostným neúspěchem, odjíždí k příbuzným na venkov, kde poznává tři podoby ženství, symbolizující tři možnosti tehdejšího Ruska a jeho duše.

Alfred Strejček

Babička Taťjana Markovna Berežkovová je přísná, ale spravedlivá a ušlechtilá aristokratka, staromódní, ale velmi schopná statkářka. Sama žije podle tradičních zásad, což jí však nebrání projevit citlivost a pochopení pro slabosti bližních. Pod babiččinou ochranou žijí na panství Rajského dvě sestřenice, dobrosrdečná, poddajná a ve všem ještě dětská Marfinka, která je ve svém jednoduchém venkovském životě šťastná. Marfinčiným pravým opakem je její sestra Věra, romantická a hrdá intelektuálka, nezávislá osobnost, která prožije tragické milostné vzplanutí k místnímu anarchistovi Volochovovi. Strž, ve které se mladá dvojice schází, symbolizuje temné síly, které mohou rozvrátit nejen tradiční pořádky, ale i vnitřní rovnováhu člověka.

V době, již Gončarov popisuje, byly na ženu kladeny vysoké morální nároky a společenská pravidla navíc do značné míry určovala a omezovala cíle, kterých mohla dosáhnout. Oblasti, v nichž bylo ženám dovoleno se realizovat, byly jasně společensky vymezené. S tím se musejí vypořádat i hrdinky Gončarovových románů, některé se bez odporu podvolí všeobecným pravidlům, zatímco jiné se pokusí jít vlastní cestou, která ovšem zahrnuje riziko neúspěchu a zklamání.

Osoby a obsazení: Taťana Markovna Berežkovová, babička (Libuše Havelková), Věra, vnučka (Jana Šulcová), Marfinka (Jana Drbohlavová), Boris Pavlovič Rajskij, majitel statku (Alfred Strejček), Mark Volochov (Viktor Preiss), Lentij Ivanovič Kozlov, profesor gymnasia (Bořivoj Navrátil), Uljana Andrejevna, jeho žena (Marie Drahokoupilová) a Vasilisa, hospodyně (Ludmila Burešová)

Překlad: Božena Pašková
Dramatizace: Jarmila Veselá
Hudba: Josef Hart
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Jiří Roll
Natočeno v roce 1974.

Spustit audio