Inspirace pro mladé klavíristy

28. březen 2006

Nový dvořákovský titul nazvaný Antonín Dvořák pro (mladé) klavíristy přináší vedle často uváděných a populárních klavírních skladeb (Lístky do památníku, Humoreska) i méně známé opusy. Nahrávka dosvědčuje, že se na ně zapomíná neprávem.

Klavírista Tomáš Víšek znovu objevil posluchačům jejich půvab i jiskrnou hravost. Ale nejen posluchačům, už sám název napovídá, že album je míněno i jako inspirativní pobídka - výběrem i řazením se snaží pro Dvořákovu hudbu získat také mladé interprety.

Zvládnutí skladeb není zvlášť obtížné už proto, že Dvořák sice na klavír hrál, ale nebyl sólovým pianistou; na rozdíl od jiných skladatelů - virtuózních interpretů - většinou nekomponoval technicky mimořádně náročné kreace. Nicméně jeho hudba pro klavír se vyznačuje osobitou krásou: zní jásavě i snivě, zamyšleně či rozpustile - podle charakteru hudebního nápadu, pokaždé znamenitého, na němž je skladba postavena. Některé z nich známe z orchestrálních verzí - např. Valčík A dur, který dosáhl světového věhlasu stejně jako Humoreska.

CD "Antonín Dvořák pro (mladé) klavíristy"

CD obsahuje vedle jednotlivých skladeb (Intermezzo, Mazurka, Presto e-moll) zejména rozsáhlejší klavírní cykly: Silhouetty, Poetické nálady, Menuety. Mezi polkou Pomněnka, kterou zkomponoval Dvořák ve třinácti letech (jde o vůbec první dochovanou skladbu, kterou ještě musel dopracovat Dvořákův zlonický učitel Liehmann), a Humoreskou, patrně nejslavnějším Dvořákovým dílem psaným původně pro klavír, je časové rozpětí téměř čtyřiceti let.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.