Ingeborg Bachmannová: Moje básně přišly vniveč

17. březen 2007

Svět poezie představí poezii z pozůstalosti velké rakouské spisovatelky Ingeborg Bachmannové, které byly vydány třicet let po její tragické smrti v roce 1973. Mimo jiné zde bylo i několik básní, které vznikly po básnířčině návštěvě Prahy v zimě roku 1964. Bachmannové srdcervoucí texty fascinují zarputilým úsilím o uměleckou výpověď v krajní životní situaci.

Ingeborg Bachmannová se narodila 25. června 1926 v Klagenfurtu jako nejstarší ze tří dětí. Klagenfurt, hlavní město Korutan, leží nedaleko místa, kde se stýkají hranice tří států - Rakouska, Slovinska, a Itálie. Hranice nejen zeměpisné, ale i jazykové ovlivňovaly spisovatelčino dětství, které bylo poměrně šťastné až do doby, kdy v roce 1938 zažila strašný zážitek. Vpád Hitlerových vojsk, jak sama popsala v interview v roce 1971, poznamenal celý zbytek jejího života.

Ve svém díle podává Ingeborg Bachmannnová svědectví o tom, jak se člověk stává obětí mocenských bojů, tlaků a násilí ve společných "velkých" i soukromých "malých" dějinách, ať už je to nacismus, který "rozmetal její dětství", či destruktivní vztah mezi mužem a ženou, jak to sama zažila při osudových setkáních s básníkem Paulem Celanem a poté s dramatikem Maxem Frischem.

Zejména ztroskotání vztahu s Frischem neblaze poznamenalo posledních deset let jejího života. Přitom života umělecky i společensky dosud velice úspěšného, neboť básnířka zazářila už na počátku 50. let na setkáních Skupiny 47 a po vydání dvou sbírek lyriky se stala uznávanou a oceňovanou představitelkou básnické generace, ba přímo mediální literární hvězdou. Měla široký rejstřík, psala rozhlasové hry, eseje, operní libreta i prózu: nejdříve povídky, později začala koncipovat obsáhlý prozaický cyklus "Způsoby smrti", tisíce rozepsaných stránek, z nichž dokončila pouze román "Malina".

Básně už téměř žádné nepublikovala, pro sebe však psala dál a v jejím římském bytě se našlo množství rozpracovaných i hotových rukopisů, které na své kritické vydání teprve čekají. Mimo jiné zde nalezneme i několik básní, které vznikly po návštěvě Prahy v zimě roku 1964. Ingeborg Bachmannová zemřela 17. října 1973 ve stáří 47 let na následky popálenin, které utrpěla při požáru ve svém římském bytě.

Pořad z vlastních překladů připravila Michaela Jacobsenová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.