Ian McEwan: Nevinný (1/5)

31. březen 2011

V pětidílném seriálu Nevinný se s mladým specialistou na elektronická zařízení, Angličanem Leonardem, vrátíme do období studené války, do rozděleného Berlína roku 1955. Autor románové předlohy Ian McEwan se nechal inspirovat skutečnou špionážní akci, nechybí však ani příběh podivné Leonardovy lásky a prvky hororu. Napínavý thriller natočil v roce 2003 režisér Ladislav Smoček v hlavních rolích s Ivanem Trojanem a Zuzanou Stivínovou.

Přední britský prozaik Ian McEwan, narozený roku 1948, se ve svých dílech zabývá především problémem citové vyprázdněnosti současného světa. Proto jsou hrdiny jeho próz často děti, pubescenti a mladí lidé, kteří nejvíce trpí rozvráceností dnešní společnosti a základních hodnot. Témata, která leckdy působí výlučně a bizarně, prezentuje McEwan vybroušeným, precizním literárním stylem, čímž zvyšuje jejich účinek na čtenáře. Je držitelem mnoha cen, tu první získal už za soubor povídek První láska, první pomazání z roku 1975. Jeho novela Betonová zahrada, která vyšla česky v roce 1988, se dočkala i působivého filmového zpracování. Ian McEwan píše také televizní hry, filmové scénáře, je autorem textu oratoria Oráčův oběd i knížky pro děti nazvané Snílek.

00704054.jpeg

Román Nevinný z roku 1990 se vrací do období studené války, do rozděleného Berlína roku 1955. Hlavní hrdina, anglický specialista na elektronická zařízení Leonard, zde prožívá svou velkou lásku i úzkost člověka zapleteného do soukolí nepřehledných špionážních her. Skvěle napsaný thriller upoutal nejen autora dramatizace Jana Koláře, ale i předního českého režiséra Ladislava Smočka, který se ujal realizace pětidílného seriálu. Nevinného můžete poslouchat od 10. dubna na stanici Český rozhlas 3 - Vltava vždy v 10.30 hodin.

Odvysílané díly najdete k poslechu také na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio