Hudbu je třeba skládat tak, aby ji lidé chtěli poslouchat. Seznamte se s ukrajinským skladatelem Myroslavem Skorykem

16. duben 2022

Pocta ukrajinskému skladateli Myroslavu Skorykovi. Hraje Filharmonie Lvov, Ukrajinský národní symfonický orchestr a další. Melodie – Španělský tanec – Huculský triptych – Koncert pro orchestr "Karpatský" – Koncert pro violoncello – Houslový koncert č. 3. – Burleska. Z nabídky EBU a Ukrajinského rozhlasu připravila Alena Maršíková Michálková.

Jeho hudbě požehnal papež Jan Pavel II., jeho melodie z filmu Vysoký pereval je dokonce považována za duchovní hymnu Ukrajiny. To jsou jen drobné střípky zajímavostí, které tvoří mozaiku díla skladatele Myroslava Skoryka. Nalezneme v něm hudbu všech žánrů – symfonie, komorní díla nebo také hudbu pro film a řadu populárních melodií. Jeho život se završil 1. července 2020 ve věku 81 let, průřez jeho tvorbou, který nám zprostředkoval Národní rozhlas Ukrajiny, nabízíme v Poledním koncertu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.