Poklady z rozhlasového archivu, živé koncertování i rozhovory se zajímavými osobnostmi. Prožijte Velikonoce s Vltavou

Hluboce duchovní prožitky, vítání jara, dny, kdy se nikam nemusí… Tím vším mohou být Velikonoce. Ať už pro vás převažuje kterýkoli z těchto aspektů, můžete svátky strávit ve společnosti Vltavy. Její vysílání nabídne koncerty, hry i výjimečné pořady.

Výběr z programu

  • 14. 4. 
    19:00 Mimořádný přímý přenos z Ostravy: Inspirace ptačím zpěvem

  • 15. 4.
    8:00 Jan Neruda: Prosté motivy
    9:00 Tomáš Halík: Čas prázdných kostelů /PREMIÉRA/
    10:00 Hostem Vizitky Daniela Špinar, divadelní režisérka
    12:05 Velikonoční den Eurorádia: Ensemble Tourbillon
    15:00 Gabriela Preissová: Její pastorkyňa
    16:30 Matoušovy pašije podle Benta Sorensena
    20:00 Carl Loewe: Pašijové oratorium

  • 16. 4.
    20:00 Oratorium Eliáš Felixe Mendelssohna

  • 17. 4.
    12:20 Aleluja, živ buď nad smrtí slavný vítěz! Hraje Ensemble Inéga

  • 18. 4.
    8:00 Neznámý známý pan Svěrák
    10:00 Radomíra Sedláková, historička a teoretička architektury
    15:00 Pavel Kyrmezer: Komedia nová o vdově
    16:30 Jarní a velikonoční písně Evropy

Velký pátek otevřeme klasikou Jana Nerudy. Literárně-hudební pásmo Prosté motivy je složené z jeho veršů, v nichž se roční období prolínají s obdobími lidského života. A hlasy Jiřího Štěpničky, Igora Chmely, Ladislava Hampla a Evy Leimbergerové se zase prolínají s hudbou Musica Bohemica. V dopolední četbě nabídneme premiérový výběr ze souboru kázání Tomáše Halíka nazvaného Čas prázdných kostelů v jeho vlastní interpretaci.

I odpolední hra bude v duchu klasické české literatury. Studiová rekonstrukce inscenace Realistického divadla nabídne hru Gabriely Preissové Její pastorkyňa. V osmdesátých letech ji natočil režisér Jiří Frehár s Miluší Šplechtovou v titulní roli.

Pozornost dostane i hudba. Konkrétně ta pašijová. V Poledním koncertu se setkáme se severoněmeckým mistrem Dietrichem Buxtehudem a jeho kantátou Membra Jesu nostri. Soudobou hudbu odpoledne zastoupí Matoušovy pašije dánského skladatele Benta Sorensena zaznamenané v katedrále v Oslo a v Koncertu klasika zazní Pašijové oratorium Carla Loewa.

Vrcholem Bílé soboty bude o den později Operní večer se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK. Zahraje dílo Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, který v něm zhmotnil životní příběh starozákonního proroka Eliáše, patrona řádu karmelitánů.

Pondělí přinese hodinové pásmo z krátkých povídek článků a postřehů Zdeňka Svěráka s hudební improvizací Přemysla Ruta. Petr Adler ho pro rozhlas připravil v 90. letech. Ještě o mnoho let hlouběji v rozhlasovém archivu zalovíme odpoledne, kdy nabídneme hru Pavla Kyrmezera Komedia nová o vdově. Uslyšíte Miloše Kopeckého, Josefa Kemra, Libuši Havelkovou a mnohé další.

Čtěte také

Po dobu velikonočních svátku máme v programu i řadu publicistických formátů. Ve svátečních Vizitkách si můžete poslechnout rozhovor s režisérkou Danielou Špinar, která se s koncem angažmá v Národním divadle rozhodla k výrazné životní změně, nebo s architektkou Radomíru Sedlákovou. A hravá hodinka z poezie Christiana Morgensterna je připravena v pondělí pod názvem Stříbroherka vpřed se hrne pobavit tvé vnitřní dítě.

Ať už se tedy budete oddávat kontemplaci, meditaci či jenom odpočinku, zapínejte k tomu Vltavu. A prožijte s ní krásné Velikonoce.

Klára Fleyberková

Nejnovější články

Stránky