Pavel Kyrmezer: Komedia nová o vdově. Biblická hříčka ze 16. století ve skvělém hereckém obsazení

18. duben 2022

Hříčka o jednom vymáhání dluhu zapůsobí jak jistou naivitou příběhu, tak kouzelným jazykem a zajímavě vykreslenými postavami. Ty ožívají především díky skvělému obsazení. Uslyšíte Libuši Havelkovou jako chudou vdovu, Miloše Kopeckého jako nelítostného lichváře, Josefa Kemra jako jeho slitovného sluhu, Pavlínu Filipovskou a další. „Ku potěšení v těchto těžkých časích všechněm chudým vdovám i sirotkům“ poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a režie: Josef Melč
Scénická hudba: Jiří Smutný
Osoby a obsazení: Ráchel, vdova (Libuše Havelková), Ismaél, kupec-věřitel (Miloš Kopecký), Hybrystes, jeho služebník (Josef Kemr), Elizeus, prorok (Jindřich Jindrák), dále hrají Ivo Gübel, Karel Máj, Jaroslav Raušer, Bořivoj Navrátil, Oldřich Musil, Pavlína Filipovská, Daniela Šrajerová a Růžena Merunková
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Natočeno: v roce 1968

Pavel Kyrmezer pocházel pravděpodobně z Banské Štiavnice. Působil jako učitel, městský písař ve Strážnici a na dalších místech na Moravě. Do Uherského Brodu přišel jako luteránský farář a později děkan v roce 1576. Po sporech s Jednotou bratrskou na čas z Brodu odešel. Vrátil se už nikoliv jako kněz, ale založil ve svém domě soukromou školu pro dívky, první svého druhu v zemi, a sám v ní vyučoval. Vztahy s Jednotou bratrskou se urovnaly a tak mohl ve městě zůstat až do své smrti v roce 1589.

Čtěte také

I když ve svých náboženských snahách úspěšný nebyl, z jeho pedagogického odkazu čerpal později i J. A. Komenský. Kyrmezer pozvedl úroveň výuky a předvedl veřejnosti žákovskou divadelní hru z místního prostředí. Právě v divadelní tvorbě spočívá největší odkaz Pavla Kyrmezera pro budoucnost. Reagoval na sociální a morální problémy, vyznačoval se samostatností námětů i osobitou koncepcí.

Téma z Bible použil pro hru Komedie nová o bohatci a Lazarovi (Praha 1566), kde se soustředil na vztah mezi bohatými a chudými a převedl tak biblický příběh paralelně do současnosti. Později uvedl opět hru se sociální tematikou Komedie nová o vdově, kterouž Pán Bůh přepodivným způsobem skrze Elizea proroka od věřitele jejího vysvobodil (Litomyšl 1573).

Jeho hry měly vesměs výchovné poslání a charakterizovalo je vedle aktuálnosti děje dobré vykreslení postav, dramatičnost dialogů i živost jazyka, který autor mistrně ovládal.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související