Sedmé nebe s Pavlem Klusákem: Kachna plave proti Putinovi. Poslouchejte ukrajinskou a ruskou hudbu reagující na válečný vpád

3. březen 2022

Co způsobuje válka na Ukrajině mezi hudebníky, především na scéně elektroniky, undergroundu a experimentu? Poslouchejte ukrajinskou a ruskou hudbu, která má co do činění s reakcemi muzikantů, labelů, komunit. Nejde jenom o formy podpory: osudy některých hudebníků přímo pohltila válka, která na Ukrajinu vtrhla.

John Object

Pavel Klusák přibližuje mimo jiné příběh ukrajinského producenta Johna Objecta, který na konci února na svůj bandcamp píše: “V současné době jsme všichni bombardovaní. Nemám ponětí, co bude s mým životem zítra a kolik času mi ještě zbývá, takže mi přišlo vhodné nasdílet a zveřejnit archiv svých děl z let 2010-2019, pro případ, že bych to nemohl udělat, až budu starší… Tohle byl můj život a tohle je hudba, kterou jsem dělal.” V pořadu zní také hudba ruských songwriterů a elektroniků, kteří se u labelu Gost Zvuk postavili za mír na Ukrajině kompilací Stop the War!.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související