Hudba, literatura, poezie... aneb Kolekce skladeb napříč staletími, inspirovaných psaným slovem

3. červenec 2024

Polední koncerty přinášejí výběr hudby s vysokou koncentrací veršů i dramatu v krvi a to napříč časem i světadíly. Zazní v nich čeština, angličtina, němčina, francouzština, polština, italština i ruština.

V cyklu Poledních koncertů se tento týden ve volné souvislosti přihlásíme k projektu Kafkovské léto na Vltavě a pokusíme se zmapovat, jak se hudební skladatelé ve své práci inspirovali psaným slovem, ať prozaickým, tak poetickým. Jak přitom postupovali, jak uspěli a jaké otázky si při prozkoumávání zobrazovacích možností hudby kladli. A to napříč několika staletími i několika zeměmi.

Čekají nás skladby, vzniklé pod dojmem četby Byrona, Shakespeara, Puškina, Rostanda, Maeterlincka, Wolkera. Pohroužíme se do několika hudebně-dramatických partitur, abychom si připomněli příběhy jejích aktérů, zachycené v operních libretech. A v neposlední řadě se budeme zajímat o písňové cykly či samostatné písně, komponované na verše v rozpětí několika set let, od perského básníka Rumiho až třeba po Jaroslava Seiferta.

Spustit audio

Související