Hudba a politika, Mé dětství v socialismu

18. listopad 2014

V úterní Čajovně vás nejprve pozveme na výstavu Hudba a politika, která potrvá až do 29. března 2015 v Národním památníku na Vítkově a „přibližuje návštěvníkům hudbu jako fenomén s významnou politickou funkcí,“ jak se píše v anotaci na webu Národního muzea.

„Zabývá se hudbou ve vztahu k revoluci, válce, hudbou ve službách politické propagandy, hudbou jako symbolem státnosti, represí v hudebním životě i rolí hudby a hudebních celebrit v současné politické kampani.“

Podle organizátorů je hlavním exponátem sama muzika. I proto bude povídání doplněno o tři zvukové ukázky – úryvek z filmu Zítra se bude tančit všude, skladbu Get Down From The Tree od skupiny Matadors a popovou píseň Poupata, která zazněla na Spartakiádě v roce 1985.

Do studia přijdou dva historici, kteří se podíleli na přípravách – Miroslav Vaněk a Radek Diestler.

V druhé části pořadu představí Ján Simkanič projekt Mé dětství v socialismu. Stejnojmennou knihu vydalo nakladatelství Bizbooks a čtenáři v ní najdou příspěvky od více než šedesáti autorů, například Daniely Fischerové, Daniely Drtinové, Michala Horáčka nebo Jindřicha Šídla. Další informace jsou na stránce detstvivsocialismu.cz a také listovani.cz, které připravilo scénickou verzi.

Český rozhlas Vltava, 18. listopadu od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio