Hrdinové v poezii

16. únor 2015

Hrdinové rybáři.

Poslouchejte na Vltavě od 16. února 2015 vždy kolem 13:00. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví postupně v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Všechny možné podoby hrdinství, jak ho chápali staří Řekové, najdeme u Homéra. V některých obrazech z Íliady dokonce čteme informace o tom, jakým hladem trpěli obyvatelé obležené Tróje - a dohledáme to právě v obraze rybářů, kteří z nouze loví podřadné a nechutné živočichy.

Zatímco Trója strádá, Řek Patrokles se posmívá, netuše, že za chvíli bude mrtev. Ve středověkém příběhu o svatém grálu vystupuje Král rybář – tajemná postava zraněného krále, který pro bolest nemůže ani odejít, ani zplodit potomky. V jeho hradu se odehrává rituál, kdy kapka krve stéká do mísy, zvané grál. Jean de La Fontaine žil a psal své bajky v době vlády Krále Slunce, Ludvíka XIV. Jeho bajka o malé rybě je přitakáním prostřednosti, La Fontainův hrdina - rybář vyznává měšťanské hodnoty, oslavuje jistoty. I takto průměrní můžou být hrdinové.

Anglický modernista David Herbert Lawrence se počátkem 20. století děsil technické civilizace. Připadala mu plochá a bezduchá - a proti ní stavěl živý svět pod mořskou hladinou. Obdivoval velryby, ne však jako kořist, ale jako zosobnění svobody, volnosti a nespoutané sexuality. Hrdiny viděl jako bohy mezi velrybami. Brazilský rybář básníka Viniciuse Moraese loví poblíž pláže u Ria de Janeira. Loví nejen ryby, ale i poznání o životě - a v konečné instanci také o smrti.


Účinkují: Hynek Chmelař, Ladislav Mrkvička a Jan Bidlas

Připravil: Robert RoreitnerRežie: Jaroslava Šiktancová

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.