Hlasy Národního divadla zpívají české písně dvou století

10. říjen 2022

Pětice předních domácích sólistů, kmenových členů operního souboru Národního divadla v Praze, se 19. října 2022 představila v přímém přenosu z rozhlasového studia s výběrem vzácně uváděného písňového repertoáru. Poslechněte si záznam.

PROGRAM

Václav Jindřich Veit: 6 Gesange /výběr/, Luboš Sluka: Kladské písně a balady /výběr/
Josef Bohuslav Foerster: Tři nokturna, Karel Bendl: Čtvero písní pro bas /výběr/, Jiří Laburda: Písně milému /výběr/
Účinkují: Arnheiður Eiríksdóttir (mezzosoprán), Pavel Švingr (bas), Michaela Zajmi (mezzosoprán), Roman Vocel (bas), Yukiko Kinjo (soprán), Bledar Zajmi (violoncello), Lucie Pirochová a Zdeněk Klauda (klavír).
Slovem provází Daniel Jäger.

Český rozhlas Vltava navazuje na někdejší tradici pravidelných pořadů cyklu Studio Livekdy je hudební produkce renomovaných umělců do éteru živě přenášena ze Studia 1 na Vinohradské 12, kam jsou ovšem k osobní účasti zváni i vltavští posluchači. Tentokrát jsme se setkali se třemi dámami a dvěma pány z operního ansámblu Národního divadla, kteří si připravili ukázky z písňové tvorby svých oblíbených českých autorů.

Studio Live: Hlasy Opery Národního divadla

Repertoár je to unikátní, málo slýchaný, a zavedl nás na různá místa časové přímky: nejstarším skladatelem byl Václav Jindřich Veit (1806–1864), ve své době jeden z nejúspěšnějších autorů líbivé a lahodně znějící hudby. Navázali jsme Smetanovým současníkem Karlem Bendlem (1838–1897), neprávem opomíjeným autorem vokální hudby včetně řady oper.

Všechny smutky pominou

V pozoruhodném cyklu z roku 1939, kde se k mezzosopránu připojuje violoncello, a který se v jednom z nejtemnějších roků naší historie uzavírá zvoláním Všechny smutky pominou, jsme představili Josefa Bohuslava Foerstera (1859–1951). Současnost pak reprezentovali komponisté Luboš Sluka (*1928), který svou originální řečí navazuje na klasiky 20. století Janáčka či Martinů, a Jiří Laburda (*1931), jenž za svého nejmilovanějšího autora označuje Vítězslava Nováka. A propracovaným zapojením folklórních motivů na něj svou vokální tvorbou také přirozeně navazuje.

To vše zaznělo v podání umělců, které dobře známe z jeviště Národního divadla: sopranistky Yukiko Kinjo, mezzosopranistek Arnheiður Eiríksdóttir a Michaely Zajmi, basistů Pavla Švingra a Romana Vocela, ale také violoncellisty Bledara Zajmiho a klavíristů Lucie Pirochové a Zdeňka Klaudy. Večer moderoval Daniel Jäger.

Spustit audio

Související