Historické sály pražských paláců a kostelů zaplní hudební skvosty evropských skladatelů. Začínají Letní slavnosti staré hudby

18. červenec 2023

V kostele Panny Marie a slovanských patronů v Emauzském klášteře v Praze bude v úterý 18. července ve 20 hodin zahájen 24. ročník festivalu Letní slavnosti staré hudby. V České republice se poprvé představí německý vokální soubor Ensemble Polyharmonique. Na programu koncertu, který na Vltavě vysíláme v přímém přenosu, budou duchovní koncerty, moteta a madrigaly 17. století z Benátek a německých zemí.

V pořadí 24. ročník festivalu Letní slavnosti staré hudby zahájí česká premiéra německého vokálního souboru Ensemble Polyharmonique. Letošní ročník festivalu je věnován Múzám a slavnostní zahajovací koncert dostal do vínku antickou patronku hymnického básnictví Polyhymnii. Tou pravou múzou večera však bude italská hudba, která v několika vlnách inspirovala hudební kulturu 17. století ve zbytku Evropy. Ensemble Polyharmonique nabídne v atraktivní dramaturgii konfrontaci italských vzorů a jejich ohlasů v německých protestantských zemích.

„Má očekávání jsou velmi vysoká, doufám, že se potvrdí. Čekám od souboru Ensemble Polyharmonique vynikající sezpívanost a kompatibilitu jejich hlasů, protože mají za sebou spostu koncertů a nahrávek. A potom se také těším na oblé a krásné basso continuo, v němž zasedne hráč na varhanní pozitiv a violonistka,“ svěřila se ředitelka Letních slavností staré hudby Josefína Knoblochová.

V dalších dnech festival nabídne vystoupení předních ansámblů i sólistů mezinárodní i domácí scény na Zámku Trója, ve Strahovském klášteře nebo v kostele sv. Šimona a Judy.

autoři: Daniel Jäger , Monika Suchanková
Spustit audio

Související