Josefína Knoblochová: Nestárneme. Na Letní slavnosti staré hudby chodí stále více třicátníků

30. červenec 2019

Do finále vstupuje dvacátý ročník Letních slavností staré hudby. Hostem Vizitky byla proto jejich ředitelka Josefína Knoblochová. Rozhovor vedl Daniel Jäger.

Přestože Josefína Knoblochová vystudovala práva a historii, od roku 2018 stojí v čele pražského festivalu Letní slavnosti staré hudby. „Dostala jsem se k tomu úplně náhodou. Jako slepý k houslím,” říká s úsměvem. Sama totiž na housle hraje velmi dobře a se stejným zápalem mluví i o festivalu.

Collegium Marianum

Původně - před šesti lety - ji v roli archivářky přizval ke spolupráci pořádající soubor Collegium Marianum. Notové materiály sice nakonec zůstaly neseřazené, Josefína se však začala aktivně podílet na organizaci a produkci Letních slavností. Nakonec převzala i jejich vedení. 

Něco víc než nekomplikovaný koncert

Festival, který se letos koná od 11. července do 6. srpna, má za sebou dvacetiletou historii, jež se začala psát zcela nenápadně. S myšlenkou uspořádat v letní Praze něco víc než jen nepříliš komplikované koncerty pro turisty přišly sestry Markéta a Jana Semerádovy, hudebnice a duše souboru Collegium Marianum.

„Postupem let se festival etabloval a my se snažíme dosaženou kvalitu udržet a zvyšovat,“ konstatuje Knoblochová. Letní slavnosti staré hudby tak pravidelně zvou do Prahy ty nejlepší interprety, v minulosti to byli například hvězdní pěvci Véronique Gens nebo Phillipe Jaroussky.

Na jubilujících Letních slavnostech staré hudby zazářily Cappella Mariana a Instrumenta Musica

Cappella Mariana na zahajovacím koncertu Letních slavností staré hudby

Dvacátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby excelentně otevřel svým vystoupením 11. července v pražském kostele svatých Šimona a Judy vokální soubor Cappella Mariana pod uměleckým vedením Vojtěcha Semeráda a německý ansámbl Instrumenta Musica v čele s Ercolem Nisinim.

Festival pracuje s šestimilionovým rozpočtem. Polovinu tvoří veřejné zdroje, čtvrtinu finance ze zahraničí a zbytek výnosy ze vstupného a příspěvky od mecenášů. Festival také spolupracuje s Centrem barokní hudby ve Versailles a věnuje se vzdělávacím aktivitám.

Naše publikum nestárne

„Často se říká, že posluchačstvo, které chodí na koncerty klasické hudby, stárne. Když se ale podívám na naše publikum, nemohu s tím souhlasit. Je v něm čím dál víc lidí mého věku, tedy třicátníků,“ říká Knoblochová. Stará hudba podle ní mladším posluchačům nabízí konfrontaci s interpretační svobodou, která se na koncertním pódiu dobře projeví. A že je stará hudba posluchačsky nepřístupná? To je podle ředitelky Letních slavností staré hudby pouhý předsudek.

Spustit audio