Hilary Bellová: Vlčí ukolébavka

15. září 2011
Hra pro tento večer

Hra současné australské autorky Hilary Bellové je sugestivní výpravou do dětského světa. Do dětského světa, který dovede být nesmírně a pro dospělé překvapivě krutý. Na příběhu malého děvčete zkoumá autorka příčiny dětské kriminality. Ukazuje jak složitý je to problém pro rodiče i pro policii.

Hilary Bellová je úspěšná autorka divadelních a rozhlasových her, ale píše také pro film a televizi. Její hry byly uvedeny v Austrálii ve Velké Británii, v Evropě i v USA. Oba její rodiče byli divadelníci, v 60. letech působili v Anglii v Royal Shakespeare Company, ale po roce 1970 se vrátili do Austrálie, aby si založili vlastní komorní divadlo s důrazem na původní australskou dramatickou tvorbu. Divácké zážitky z divadla rodičů Hilary nasměrovaly na dráhu autorky divadelních her. Psaní studovala (jak sama v jednom rozhovoru říká) vždycky jen přetržitě v New Yorku v Juilliard Playwrights’ Studio a v rodné Austrálii na Národním institutu divadelního umění (NIDA) a na Filmové a televizní škole. V současné době sama psaní vyučuje ve Spojených státech i v Austrálii.

Vlčí ukolébavka patří k autorčiným nejúspěšnějším hrám, když byla koncem devadesátých let uvedena v New Yorku na off-Brodwayi poskytla Hilary Bellová rozhovor, ve kterém o hře říká: „... to, co mě jako autorku opravdu zajímá jsou morální dilemata. Ráda předkládám divákům k rozlousknutí takové oříšky, které se dají natáčet z mnoha stran a nahlížet z mnoha úhlů. Nikdy jsem nečetla zajímavý román nebo hru, kde by bylo jasné, kdo je dobrý a kdo je zlý, protože pak by všichni věděli, co se stane. V mé Vlčí ukolébavce opravdu není jasné kdo má pravdu nebo kdo je špatný. Byla bych nejraději, kdyby celá hra divákům sugerovala otázku: Co byste udělali vy na jejím místě?...

V Českém rozhlase byla hra natočena v roce 2001. V režii Vlada Ruska účinkují Taťjana Medvecká, Jan Vlasák, František Němec. Strhující je i výkon dětské představitelky Bereniky Kohoutové.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.