Goncalo M. Tavares: Pan Brecht a úspěch

25. říjen 2017

Krátké prozaické texty současného portugalského spisovatele, výrazného autora moderní evropské literatury. On-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Přestože se portugalský spisovatel Gonçalo M. Tavares narodil roku 1970 v někdejší portugalské kolonii Angole, žije a pracuje v Lisabonu. Na sto šedesát překladů z jeho knih v třiceti šesti zemích z něj v současnosti činí nejvyhledávanějšího představitele střední generace kosmopolitních autorů. Přízeň čtenářů si Tavares získává díky svému literárnímu stylu. Sám o něm říká:

Vždycky usiluji o jazyk čistý, téměř biblický. Jestliže se mi na jeden popis nabízejí dvě slova, zvolím pokaždé to prostší. V tomhle ohledu jsme hodně konzervativní.

K autorovu propracovaně jednoduchému, neokázalému stylu nutno doplnit, že výstižnost sdělení se kloubí s jeho strohostí, která přechází až do aforistické úsečnosti. Tavaresovu pomyslnou Čtvrť, jak ji sám nazývá, obývají významní a výjimeční světoví spisovatelé – poznáme je už podle názvů kapitol. Vedle pana Brechta je tu i Pan Kraus nebo pan Valéry.

Účinkují: Josef Somr a Aleš Vrzák

Překlad: Vlastimil Váně
Připravila: Eva Willigová
Režie: Vít Vencl

Natočeno v roce 2014.

autoři: Eva Willigová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio