Gertruda Gruberová-Goepfertová: Příběhy a sny

V cyklu Stránky na dobrou noc uvádíme po sedm večerů od 15. dubna vždy ve 23:00 prózy exilové spisovatelky a výtvarnice inspirované příběhy, pověstmi a pohádkami, které autorka slýchala v dětství a mládí u svých příbuzných na Vysočině.

Připravila Jana Doležalová. V režii Markéty Jahodové účinkují Jana Franková a Stanislav Zindulka.

Výtvarnice, básnířka a prozaička Gertruda Goepfertová se narodila 16. dubna 1924 v Janštýně u Jihlavy. Maturovala v roce 1943 na Klvaňově gymnáziu v Kyjově. Do konce války byla totálně nasazena v kyjovské sklárně. V letech 1946–1949 studovala na UMPRUM v Praze.

V roce 1949 odjela na stipendijní pobyt do Curychu a do Československa se už nevrátila. Přestěhovala se do Francie, kde nastoupila na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Do Francie uprchl z Čech i její muž Leo Gruber. V roce 1952 se přestěhovali do Mnichova, kde její manžel pracoval jako redaktor v Rádiu Svobodná Evropa. Od roku 1979 žije v Rosenheimu.

Před odchodem ze země publikovala Gertruda Goepfertová v Akordu, Jitru, Rozkvětu, Řádu a ve Studentském časopise. V posledních letech vyšly v Čechách dva soubory jejích próz – Choroš (2002) a Rodokmen (2003). Ze sbírky Choroš je vybrána i tato povídka.

autor: Jana Doležalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.