Gerlint Böttcher: Beethoven, Mendelssohn & Kasseckert

9. říjen 2023

Nahrávka německé klavíristky Gerlint Böttcher s hudbou klasiků hudebního klasicismu, romantismu, ale i jednoho poměrně opomíjeného současného autora, který zemřel teprve před šesti lety. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Způsob, jakým hraje Gerlint Böttcher Beethovena, je intenzivní a emocionální. S brilancí a charismatem, které zohledňují pianistickou i výrazovou stránku. (…) V případě německého skladatele Güntera Franze Kasseckerta jde o hudbu razantní, překvapivou, rytmicky vášnivou a náladově mnohotvárnou. Intuitivní inspirace populárními žánry u Kasseckerta nesklouzává nikdy k povrchní zvukomalbě. Slyšíme naopak výraznou groteskní nadsázku, polystylovou hravost a silnou melodiku. Německá pianistka podle všeho objevila autora, kterého možná docení další interpreti, kteří najdou v jeho provokativní a neobyčejně imaginativní vtipné hudbě zalíbení. (…)

Spustit audio

Související

  • Alchemy

    Nová nahrávka Tria Tomáše Sýkory a multimediálního umělce Aid Kida. Jde o spojení jazzové hudby s elektronickými linkami. Hodnocení připravil Milan Bátor.  

  • Johann Sebastian Bach: Tři gambové sonáty

    Nová nahrávka violoncellisty Štěpána Filípka a klavíristky Sáry Medkové. Hodnocení připravil Milan Bátor.

  • Hiraeth

    Anglický písničkář James Harries vydal jubilejní desáté album. Obsahuje deset nových skladeb, které spojuje jemná nostalgie. Hodnocení připravil Milan Bátor.