Podivuhodná dobrodružství barona Prášila. Fantastické příhody okouzlujícího vypravěče a lháře z pera G. A. Bürgera

Neuvěřitelně zábavné, nebo zábavně neuvěřitelné? Podivuhodné cesty po vodě i souši, polní tažení a veselá dobrodružství Barona Prášila, jak je vypravuje při víně v kruhu přátel. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil: Zbyněk Ungr
Překlad: Jiří Kolář 
Účinkuje: Jan Gross
Hudební spolupráce: Vladimír Truc
Režie: Marie Texelová
Natočeno: v roce 1981 

Německý spisovatel Gottfried August Bürger (1747–1794) vystudoval práva, od roku 1789 byl profesorem estetiky v Göttingenu. Živil se překládáním a je tvůrcem německé balady založené na lidové tradici balad a jarmarečních zpěvů. Jeho nejznámější dílo, satirická próza Podivuhodné cesty barona Prášila (1786, rozšířené vydání 1788), je souborem fantastických příhod okouzlujícího vypravěče a lháře, v nichž autor v celé řadě dobových politických a kulturních narážek zesměšňuje šlechtu a německý provincialismus.

Odstrašující příklad pro chlubily a lháře

Vypravěč podrobně probírá své neuvěřitelné lovecké zážitky, v nichž se představuje jako znamenitý lovec, který si dovede poradit v každé situaci, a chvástavě se zmiňuje i o svých zásluhách v bojích proti Turkům. Podle autorovy předmluvy spočívá smysl Prášilova vyprávění v tom, že působí jako odstrašující příklad pro všechny chlubily a lháře tím, že převádí obvyklé lhaní do monstrózních rozměrů a tím je odhaluje.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související