Hiraeth

2. červen 2023

Anglický písničkář James Harries vydal jubilejní desáté album. Obsahuje deset nových skladeb, které spojuje jemná nostalgie a melancholická něha. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Harries možná utíká do snů, v kterých nachází úlevu a víru pokračovat dál. Ve skutečnosti ve svých písních hledá svět, který by byl v pořádku. Svět založený na pochopení a lásce. Možná je to idealistické, ale je to taky jediné, co může citlivou duši zachránit od marnosti a skepse. Písně Jamese Harriese na novém albu Hiraeth patří k nejlepším v jeho dosavadní kariéře. Fungují téměř bezprostředně, ale s každým dalším opakováním roste jejich sdílnost, blízkost a lidskost. Čím víc je poslouchám, tím víc jsem přesvědčen, že jsou samozřejmou součástí mého života. Mého vlastního světa. Obsahují myšlenky, postřehy a fráze, kterým rozumím a vnímám je podobně nebo stejně. Jako by Harriesovy písně někde spaly a on je pouze probudil. Album Hiraeth není v tuzemském kontextu běžným počinem. Neznám žádné další současné album, které by mělo tak explicitní hitový potenciál a přitom by si zachovalo svou vlastní tvář a projev. (…)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.