Franz Kafka a jeho hudební Praha

4. červen 2024

Pořad Akademie nazvaný Franz Kafka a jeho hudební Praha se pouhý den po jubileu, v kontextu řady dalších červnových programů, zaměřuje na skladby, které jako tehdy soudobé patřily do jeho světa, na pozdější kompozice zhudebňující jeho texty i na hudební díla nedávné současnosti, která našla inspiraci v jeho odkazu. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Franz Kafka a jeho hudební Praha, to je příležitost připomenout hudbu jeho současníků Gustava Mahlera, Leoše Janáčka, Alexandera Zemlinského, Arnolda Schönberga a Maxe Broda. Spisovatel Franz Kafka a skladatelé, to je i po celém století, které uplynulo od jeho odchodu ze světa, další velké téma. Nutně jen ve výběru – ukázky ze skladeb českých autorů: Vokální symfonie Vladimíra Sommera, Kafkovy sny Sylvie Bodorové, Symfonie č. 3 Kafka od Jiřího Temla, melodramy Josefa Vejvody na Kafkovy texty… a pak i klavírní cyklus Dopisy Mileně od Petra Ebena, vycházející z jeho improvizací k četbě z Kafkovy korespondence; tato hudba se táhne jako červená niť celým pořadem.

Kafka sám přiznával, že není muzikální, ale hudba kolem něj samozřejmě zněla. Jeho vlastní texty sice nejdou tónům nijak zvlášť naproti, přesto byly a jsou zhudebňovány, možná i právě proto. Byly totiž nejen svou hodnotou, ale i určitou provokativností pro skladatele asi vždy výzvou.

autor: Petr Veber
Spustit audio

Související