František Pavlíček: Babí léto na modré vodě

4. únor 2016
Hra pro tento večer

Když v roce 1979 napsal známý autor rozhlasových i divadelních her František Pavlíček text své komorní rozhlasové hry s názvem Babí léto na modré vodě, byl po řadu let v nemilosti normalizačních politiků.

Poslouchejte na Vltavě 4. února 2016 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 10. února 2016.


Stalo se tak nejen proto, že o dva roky dříve podepsal František Pavlíček Chartu 77. Za svoje politické angažmá se stal zakázaným autorem a proto také texty, které v té době psal, nemohly být realizovány pod jeho jménem.

Hra Babí léto na modré vodě je citlivě vylíčený příběh citového vztahu dvou stárnoucích lidí. Vztahu, který vzplanul při lázeňském pobytu, který však postupně přeroste v pevnou vazbu, v nový impulz pro jejich život.

Hlavní ženskou postavu Lídu představuje Antonie Hegerlíková, jejího partnera, učitele Landu, pak Martin Růžek.


Osoby a obsazení: Landa (Martin Růžek), Lída (Antonie Hegerlíková), Tomášek (Jaroslav Moučka), Soňa (Jaroslava Adamová), Stehlík (František Vicena) a Stehlíková (Miriam Kantorková)

Autor: František PavlíčekHudba: Milan BaginskýDramaturg: Josef HlavničkaRežie: Josef Hajdučík

Natočeno v roce 1979.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.