Frank Wedekind: Probuzení jara

Rozhlasová adaptace slavného dramatu o tragickém střetu mladického vášnivého citu s měšťáckou prudérií a pseudomorálkou.

I dnes, více než sto let po svém vzniku, si Probuzení jara Franka Wedekinda zachovalo svou provokativnost a působivost. Současné publikum už sice nebývá pohoršeno skutečností, že se na jevišti otevřeně mluví o tabuizovaném tématu ětské sexuality a dospívání. Ale expresivita, se kterou Wedekind zachycuje erotické tápání ještě dětských hrdinů a prudérní pokrytectví světa dospělých, dodnes budí otázky, na které nemáme snadnou odpověď.

Děj se odehrává v prostředí maloměsta a ve hře vystupují především dětské postavy, které jsou ve vedlejších rolích doplněny postavami rodičů a učitelského sboru. Hlavními hrdiny jsou ale čtrnáctiletí Melchior a Vendla, jejichž nevědomost ve věcech sexuality vede k tragédii.

Rozhlasovou inscenaci z roku 1984 Český rozhlas Vltava vysílá u příležitosti 150. výročí narození Franka Wedekinda.

Frank Wedekind (24. 7. 1864–9. 3. 1918) se narodil se v Hannoveru, vyrostl ve Švýcarsku, studoval filologii a práva, ale studia nedokončil. Žil v Curychu, v Berlíně a v Mnichově, často pobýval v cizině. Proslavil se především dramaty Probuzení jara, Lulu.

Wedekindovo jméno je spojeno s mnichovským časopisem Simplicissimus, v němž uveřejňoval zejména lyriku, básně ovlivněné kramářskou písní a šansonem, často a rád vystupoval v kabaretech.

Napsal množství povídek, pro které jsou příznačné autobiografické prvky a citlivé, často ironické zobrazení erotického faktoru v životě člověka.


Osoby a obsazení: muž (Eduard Cupák), Melchior Gábor (Václav Kopta), Moric Stiefel (Marek Tomažič), Vendla Bergmanová (Miriam Chytilová), Marta (Veronika Dostálová), Ilse (Martina Samková), paní Gáborová (Gabriela Vránová), pan Gábor (Otakar Brousek), paní Bergmanová (Slávka Budínová), Rentier Stiefel (Josef Velda), strýc Probošt (Josef Patočka), rektor (Karel Urbánek), Habebald (Zdeněk Kutil), Honzík (Stanislav Aubrecht), Lämermeier (Michal Dlouhý), Diethelm (Libor Hruška), Ruprecht (Martin Zounar) a chlapec (Jan Potměšil) Autor: Frank WedekindPřeklad a rozhlasová úprava: Helena HerbrychováHudba: Vladimír WernerDramaturgie: Marie ŘíhováRežie: Jan Berger

Natočeno v roce 1984.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu