François Mauriac: Fernandovo blaho

6. březen 2014
Hra pro tento večer

Pod názvem Fernandovo blaho se skrývá rozhlasová dramatizace románu Genitrix francouzského spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu Françoise Mauriaca. Autor v něm vypráví příběh jednoho patologického vztahu mezi majetnickou matkou a slabošským synem.

Félicité žije jen pro blaho svého syna Fernanda, a když do jeho života vstoupí jiná žena, pokládá ji okamžitě za nebezpečnou sokyni a zlodějku synovy lásky.

Na základě překladu Josefa Heyduka Mauriacův román pro rozhlas adaptoval v roce 1998 Roman Císař. V režii Otakara Koska účinkují v hlavních rolích Miroslav Donutil a Blanka Bohdanová.


Osoby a obsazení: Fernand (Miroslav Donutil), Félicité (Blanka Bohdanová), Marie (Miriam Kantorková), Matylda (Eva Režnarová), Mariina dcera (Lucie Juřičková), Mariin zeť (Kamil Halbich) a Raymond (Martin Luhan)

Autor: François MauriacPřeklad: Josef HeydukDramatizace: Roman CísařDramaturgie: Jana PaterováHudební improvizace: Tomáš PerglRežie: Otakar Kosek

Natočeno v roce 1997.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.