Fjodor Michajlovič Dostojevskij: Zápisky z podzemí. Úvaha o lidství z prózy ruského spisovatele

6. listopad 2021

Pavel Soukup čte úvahu o lidství z prózy velkého ruského spisovatele, od jehož narození uplyne letos v listopadu právě 200 let. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Soukup
Připravil: Vratislav Färber
Překlad: Ruda Havránková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 6. 11. 2021

Fjodor Michajlovič Dostojevskij napsal Zápisky z podzemí v první polovině roku 1864 v Moskvě. Z původně zamýšlených tří částí zůstalo nakonec jen u dvou, které postupně vyšly v časopise Epocha. Autor je později přepracoval a vydal souborně v roce 1865.

Novela o úředníkovi, který čelí ponižování a zesměšňováníbývá označována za první existenciální dílo a dočkala se řady divadelních adaptací. Rozhlasovou dramatizaci uvádíme i na Vltavě v rámci Měsíce s Dostojevským v řadě Sobotní drama.

autoři: Vratislav Färber , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.