Ferdinand Peroutka: Úděl exilu, Úděl svobody

14. srpen 2021

Literatura, i když o to vědomě neusiluje, má hluboký morální vliv. Poslechněte dva z rozhlasových projevů, které psal Ferdinand Peroutka pro stanici Svobodná Evropa v letech 1951–1977. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Pellar
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2003

Spisovatel, dramatik a publicista Ferdinand Peroutka (1895–1978) patřil k nejvýznamnějším představitelům české demokratické žurnalistiky, jeho dílo i veřejné působení byly neslučitelné s totalitním prostorem Československa, do exilu odešel v dubnu 1948.

Ve dvou rozhlasových projevech pro stanici Svobodná Evropa se Peroutka zamýšlí nad údělem spisovatele v exilu (tedy mimo své jazykové prostředí), nad společností svobody (včetně světa reklamy) a místem literatury v ní. Věří, že literatura, i když o to vědomě neusiluje, má hluboký morální vliv. Mluví také o přemíře slov, která vyhovuje některým autorům, a dochází k závěru, že literatura by se velice změnila, kdyby „spisovatelé psali jen to, co vědí, jen o tom, čemu rozumějí“.

autoři: Petr Gojda , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.