Fenomén Artěl a Advance Design

7. srpen 2010

V aktuálním vydání magazínu o designu a architektuře Řeč věcí uslyšíte nejprve rozhovor Jana Tůmy s ředitelkou Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Helenou Koenigsmarkovu na téma fenomén Artěl. V druhé části pořadu pak dostanou prostor mladí designéři – v rubrice Mladá krev vám Jaroslava Haladová představí studio Roberta Jansy a Petra Bosáka Advance Design.

Sdružení Artěl vzniklo v Praze roku 1908 z iniciativy nastupující generace výtvarníků a teoretiků umění. Cílem spolku bylo vyrábět podle vlastních návrhů „drobné umění pro všední den“ – menší užité a dekorativní předměty, podobně jako ve slavných dílnách Wiener Werkstätte. Helena Koenigsmarková připomene jak zvraty v historii sdružení, tak jeho současné dozvuky na české scéně.

00822301.jpeg

Robert Jansa a Petr Bosák založili studio Advance Design před šesti lety. Z jejich dílny pochází výrazná grafika hudebního Sperm Festivalu, booklety k albům kapely WWW, plakáty pro Meet Factory, ale například i grafická podoba katalogu, letáků a plakátů k retrospektivě Josefa Lady. Za svůj nejlepší nápad z posledních let ale považují měnící se logo Domu umění města Brna, o kterém se ostatně psalo i na stránkách prestižních zahraničních časopisů o grafickém designu. www.advancedesign.org

02113719.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.