EKG O Lásce a Noci

28. září 2017

Záznam dubnového vydání literárně-hudebního kabaretu Igora Malijevského a Jaroslava Rudiše v pražském Divadle Archa. Vedle hostitelů ze svých textů čtou Petr Král, Vít Janota a Jiří Imlauf. Hraje ústecká kapela Houpací koně.

Už 10 let pořádají Igor Malijevský a Jaroslav Rudiš v pražském Divadle Archa tematizované literární večery, na kterých ze svých často zcela nových textů čtou současní (nejen) čeští spisovatelé. Nápad na literární kabaret, který by nabízel setkání s živou literaturou, si protagonisté přivezli z Německa, kde se autorská čtení těší velké oblibě. Postupem času vykrystalizovalo EKG ve zcela originální formát na pomezí literárního čtení, hudebního večera a divadelního kabaretu, jehož každé představení je premiérou i derniérou zároveň.

Do dubnového vydání, pro které autoři zvolili jako ústřední téma Noc, svými texty přispěli básníci Petr Král, Vít Janota a frontman hudební skupiny Houpací koně Jiří Imlauf. A samozřejmě také oba hostitelé. Záznam večera, který připravil Český rozhlas Vltava ve spolupráci s autory EKG, zařazujeme jako originální příspěvek do řady rozhlasových Kabaretů v éteru.

„Někdy, když obvoláváme svoje hosty, tak jim musíme vysvětlovat, že i když je EKG kabaret, tak to neznamená, že musí být nutně komičtí. A že můžou bez obav v rámci večera číst i texty vážné, protože diváci, kteří chodí na EKG, jsou dost chytří na to, aby dovedli vedle vtipných příspěvků stejně vřele ocenit i ty vážné a poetické.“
(Igor Malijevský v pořadu Konfrontace Petra Fischera)

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.