Egon Hostovský: Půlnoční pacient. Příběh českého lékaře v síti špionážních centrál

7. srpen 2022

Hrdinou rozhlasového seriálu Půlnoční pacient, napsaného na motivy stejnojmenné prózy Egona Hostovského, je český lékař žijící v emigraci v Americe v době studené války. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace Jan Kolář
Osoby a obsazení: Arnošt Malík (Jan Hartl), plukovník Howard (František Němec), Helena (Petra Špalková), hlas (Luďa Marešová), ženský hlas (Tereza Konrádová), hlas 2 (Tomáš Černý) a hlasatel (Lubor Šonka)
Dramaturgie: Jana Paterová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2006
33 min.

Hlavní hrdina se souhrou okolností dostává do soukolí tajných služeb a mezi nejrůznějšími nároky a tlaky musí volit svou vlastní cestu. Autor po způsobu greenovských próz postavil svůj román na dobrodružném ději a špionážní zápletce a jako v horečnatém snu v něm žene čtenáře k překvapivé pointě. Zároveň je stejně jako v případě Grahama Greena i Hostovského Půlnoční pacient výpovědí o souboji tzv. velkých idejí a docela přízemních myšlenek. Přitom žádná z nich nedostává od spisovatele punc definitivní platnosti a pravdy.

Egon Hostovský

Egon Hostovský se narodil v početné židovské rodině jako nejmladší z osmi dětí spolumajitele textilní továrny. Studoval filozofii v Praze, záhy však přešel na univerzitu ve Vídni. Ani tam však studium nedokončil. Do Čech se vrátil v roce 1930 a pracoval až do roku 1937 v různých nakladatelstvích. Za okupace odcestoval Paříže, Libanonu a odtud do New Yorku. Zde pracoval na československém konzulátu. Po válce byl diplomatem na zastupitelském úřadě v Norsku.

Čtěte také

Za rok se však úřadu vzdal a v roce 1950 se natrvalo usadil v USA. V Americe působil Egon Hostovský nejprve jako učitel češtiny, potom jako novinář a redaktor Svobodné Evropy. Nakonec se věnoval jen literární činnosti. Mezi autorovými díly bývá Půlnoční pacient označován za román nejčtivější, které zároveň přímo vybízí k transformaci do jiného média. Ostatně právě Půlnočního pacienta si v roce 1957 zvolil proslulý francouzský režisér Henri-Georges Clouzot jako předobraz svého filmu Špióni.

autor: Jan Kolář
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.