Edith Piaf: Kolo štěstí

19. prosinec 2015

Pětidílný výběr ze vzpomínkové knihy francouzské šansoniérky.

Poslouchejte na Vltavě od 19. prosince 2015 vždy ve 23:00.


O francouzské šansoniérce bylo napsáno mnohé: životopisy, knihy vzpomínek blízkých přátel, fotografická alba, příhody, pokusy o rozbory..., celkem na padesát svazků. Už více než půl století je osobnost Edith Piaf popisována a rozebírána dvěma odlišnými způsoby: od hanobení až po nebesa sahající chválu a není jednoduché rozlišit, co je pravda a co výmysl. Na vzniku pověstí, které vytvářejí kolem ní mýtus, se Edith Piaf často podílela, takže mají punc věrohodnosti.

Podepsala se pod dvě knihy vzpomínek: Kolo štěstí a Můj život. Obě vznikly na základě rozhovorů s novinářem, který poté náležitě upravil „hrubý materiál“ a vznikla tak kniha ve formě vyprávění v první osobě, jako by psala vzpomínky sama zpěvačka. Kolo štěstí vyšlo takto poprvé ještě za jejího života, s předmluvou Jeana Cocteaua. Stejně jako ve druhé knize (Můj život z roku 1964) je i v této řada věcí smyšlených, ale v porovnání s tím, co bylo později o zpěvačce napsáno, obsahuje poměrně málo výstřelků. Líčí trnitou cestu, která zpěvačku z ulice přivedla až do přeplněných sálů a poměrně hodně místa je věnováno těm, k nimž chovala zpěvačka náklonnost a obdiv.

Pořad uvádíme u příležitosti 100. výročí narození slavné šansoniérky.


Autorka: Edith Piaf Překlad: Galina Kavanová Připravila: Jana Žáková

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.