Dorthe Norsová: Uchvácená a Volavka

25. červen 2018

Dvě povídky současné dánské autorky poslouchejte on-line do 1. července 2018.

Dorthe Norsová (*1970) vystudovala literaturu a dějiny umění na univerzitě v Århusu. V současné době patří k výrazným dánským autorkám. Na svém kontě má už sedm knih.

Útlá sbírka patnácti povídek Na hraně jí vyšla roku 2008, ale teprve poté, co ji v roce 2014 vydalo americké nakladatelství Graywolf Press, se dočkala desítek recenzí v tisku a stal se z ní bestseller. Následně pak v domovské zemi v Dánsku vyšla v několika vydáních a autorka za ni obdržela cenu P. O. Enquista.

Norsová se pohybuje ve známém prostředí, jako je domov, park v sousedství nebo holič za rohem. S chirurgickou přesností dokáže jen na několika stránkách vystavět celý svět a vzápětí ho zbořit. Má smysl pro detail a dokáže i v každodenní realitě zachytit okamžiky nenápadného zázračna. Píše úsporným stylem o všedních věcech, ale zároveň její povídky vypovídají o zásadních okamžicích v lidském životě. Autorka umí nacházet nečekané radosti i tragédie v maličkostech a téma, které by vydalo na román, dokáže zpracovat na několika stránkách. V životech hrdinů jejích povídek se na oné hraně nejspíš najdeme všichni.

Účinkuje: Ivana Uhlířová

Překlad: Markéta Kliková
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Apolena Novotná

Natočeno v roce 2018.

Spustit audio