Doman Nowakowski: Kečup

8. říjen 2015
Hra pro tento večer

Komedie o strastiplné cestě od básně k reklamnímu sloganu. Další z her úspěšného polského dramatika a scénáristy Domana Nowakowského (původně napsaná jako televizní scénář) s vtipnou nadsázkou reflektuje život v reklamní agentuře – její nesmyslné žebříčky hodnot, odosobněné vztahy, její směšný lesk. Místo, kde slova ztrácejí význam, myšlenky obsah a tvůrci soudnost i stud.

Poslouchejte na Vltavě 8. října 2015 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 14. října 2015.


Klimek býval svobodným básníkem s otevřenou myslí, prázdnou peněženkou a velkými ideály. Do americké reklamky se dostal náhodou, když za zoufalého, bezradného kamaráda Johnnyho vymyslel reklamní spot na ovesné vločky. Měl úspěch a svět se s ním zatočil. Bez obtíží stoupal po karierních příčkách a oproti běžným pravidlům agentury se stal ihned úspěšným copywriterem a právoplatným, váženým členem firmy – přisvojil si její pravidla, její myšlení, její vůni...

Od ovesných vloček hravě přešel ke koření, instantním polévkám, přeskočil dokonce kosmetiku a ocitl se u vysněných sýrů. Jenže právě právě chybný krok u sýrů se stal příčinou strašlivé katastrofy a pádu hluboko dolů – do kečupu. Svůj příběh vypráví Klimek za bezesné noci, kdy se marně pokouší vymyslet pro rajský protlak oslnivý slogan, dávnému kamarádovi Ríšovi. Ten by rád bezradného přítele podpořil, ale kečup nelze pokořit. Pomoci může jen zázrak...

Komedii Kečup v překladu Jiřího Vondráčka nastudovala pro Český rozhlas Martina Schlegelová, čerstvá posila zdejšího režisérského týmu. I když má na svém kontě již několik rozhlasových inscenací (Dům U Sedmi švábů, Když slunce zapadá, většina lidí konečně odchází z kanceláří! a další), těžiště její práce dosud spočívalo především v tvorbě pro divadlo – mimo jiné je uměleckou vedoucí Centra současné dramatiky Divadla Letí.

Herce sdružené kolem této nezávislé divadelní skupiny přizvala také ke spolupráci na Kečupu. Básníka Klimka ztvárnil Richard Fiala, kamaráda Ríšu Ondřej Novák, krásnou Anču Natálie Řehořová. V dalších úlohách se představí Igor Orozovič, Marek Vašut, Tomáš Kobr, Dušan Sitek a Matěj Nechvátal.


Osoby a obsazení: Klimek (Richard Fiala), Ríša (Ondřej Novák), Johnny (Igor Orozovič), Mike (Marek Vašut), Planner (Tomáš Kobr), Anča (Natálie Řehořová), Píseče (Matěj Nechvátal), Jehova (Dušan Sitek)

Autor: Doman NowakowskiPřeklad: Jiří VondráčekDramaturgie: Klára NovotnáRežie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2014.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.