Dokumenty o nevšedních osudech: René

3. září 2008

Osud muže jménem René Plášil by vydal na novelu či hraný film. Nikoliv na thriller, i když protagonistou je zkušený, zřejmě nenapravitelný kriminálník, ale spíš na psychologické drama. Helena Třeštíková zvolila pro jeho životní příběh metodu, kterou sama dovedla k vysoké kvalitě - časosběrný dokument. UVNITŘ TRAILER!

Snímek René byl uveden do kin po titulu téže autorky Marcela, navíc v době, kdy Česká televize uvedla malou přehlídku jejích televizních dokumentů. René je v tomto kontextu svým způsobem ojedinělý projekt; autorka s ním hodně riskovala (zloděj jako hrdina dokumentu!) a dost investovala: kromě tvůrčího úsilí poskytla svému pochybnému hrdinovi i osobní pomoc (například zařídila knižní vydání jeho textů) a důvěru (přitom jí vykradl byt a připravil o videokameru).

Reného sleduje už dvacet let, od jeho prvního pobytu ve vězení pro mladistvé. Už z úvodních záběrů je vidět, že sedmnáctiletý mladík je velmi inteligentní a komunikativní, ochotně o sobě hovoří a spolupracuje. Po prvním propuštění však dál pokračoval v trestné činnosti - i proto, že se nestihl naučit nic, čím by se živil. Nikdy nevydržel na svobodě déle než rok. Nicméně ve vězení četl, prohloubil si slovní zásobu i vzdělání. Srozumitelně formuje, je schopen sebeanalýzy, je přesvědčivý.

Z filmu René

Třeštíková ho provází ve vězení i na svobodě a nemá to s ním snadné. Svědčí o tom i jeden z Reného výbuchů - když ji obviní, že ho využívá. Neoprávněnost tohoto tvrzení dokazuje režisérka nejen svým přístupem k Renému "mimo kameru", ale i způsobem vedení dialogu "na place". Jedná s ním bezprostředně, a i když neustupuje ze svých pozic, nemanipuluje ho, nechává ho, aby byl svůj, uvolněný a přirozený.

Helena Třeštíková

Osobnost režisérky je ve filmu trvale přítomna, nikoliv však násilně či s akcentovanou dominancí, ale jako přirozená součást dění. Vedle zmíněného umění dialogu stojí u Třeštíkové za pozornost i zdařile využitý motiv dopisů, které jí René psal - tvoří důležitou součást filmu a výmluvně dokreslují hrdinův portrét. Psal je od počátku vzájemného kontaktu (také je pro film sám načetl). Působivé jsou rovněž předěly, jež časově rytmizují Reného život. Jde vesměs o kratičké dobové záběry, většinou připomínající prezidentské volby. Naznačují plynutí času a současně dosvědčují, že hrdina zůstává dobou téměř nedotčen.

Související odkazy: Aerofilms, ČSFD

René, dokument, ČR, 2008, 85 minut

Režie: Helena Třeštíková, kamera: Martin Kubala, Petr Pešek, Stano Slušný, Marek Dvořák, Ondřej Belica, Václav Smolík, Miroslav Souček, Vlastimil Hamerník, zvuk: Vladimír Nahodil, Pavel Sádek, Jan Valouch, Václav Hejduk, Miroslav Šimčík, střih: Jakub Hejna, dramaturg: Michael Třeštík, Jan Gogola ml., Martin Štoll, hudba: Tadeáš Věrčák

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.