Dobroslav Líbal: Krajina Čech. Zamýšlení nad geniem loci naší vlasti v podání Jana Vlasáka

25. srpen 2022

Vnímáte genius loci čekého území? Úvahu českého historika umění a památkáře poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jan Vlasák
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2005

Historik umění a památkář Dobroslav Líbal se celý život věnoval výzkumu a ochraně stavebních památek. Hlavním polem jeho odborného zájmu byla zejména středověká architektura. Jako uznávaná autorita oboru dějin architektury a památkové péče byl Dobroslav Líbal přesvědčen o mravním poslání péče o jedinečné hodnoty, které pro evropskou kulturu zůstaly zachovány na historickém území českých zemí. Také ve své úvaze Krajina Čech se zamýšlí nad geniem loci naší vlasti a její jedinečnou podobou.

Dobroslav Líbal se narodil v Praze 15. října 1911 a po absolvování práv vystudoval na Univerzitě Karlově dějiny umění. Od roku 1954 do roku 1986 pracoval ve Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů, kde vytvořil evropsky respektovanou metodiku stavebně-historických průzkumů. Od roku 1990 přednášel na Univerzitě Karlově. V roce 1995 se stal nositelem Evropské ceny památkové péče 1995. V roce 1999 získal Státní cenu za památkovou péči. Zemřel v roce 2002.

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související