Do země orlů s Huun Huur Tu

23. únor 2011

Sibiřská republika Tuva, která je dnes součástí Ruské federace, byla po větší část dvacátého století tou nejizolovanější oblastí naší planety.

Zásluhu na tom má její poloha v centru Asie i fakt, že v době Sovětského svazu to bylo pro cizince zakázané území. Dodnes tu není železnice ani letecké spojení, místní asfaltky jsou tak málo frekventované, že se při jízdě autem často setkáme s orlem, sedícím uprostřed silnice, který své místo opouští jen velmi neochotně a na poslední chvíli. Místní obyvatelé jsou náturou kočovníci, a jejich přirozeným rytmem jsou údery kopyt cválajících koní, podobně jako v amerických westernech.

Svým syrovým hrdelním zpěvem se ale od zbytku světa nápadně liší a jejich hudba se díky tomu stala žádaným exportním artiklem. Světovou špičku představuje skupina Huun Huur Tu, které se v uplynulém roce podařilo realizovat hned několik nových projektů: dvě alba, i zcela výjimečnou koncertní fúzi s muzikanty z vážné hudby. To vše bude náplní Čajovny Petra Dorůžky v pondělí 28. února. Navíc uslyšíte i pozoruhodné spojení hrdelního zpěvu s americkým blues v podání kalifornského zpěváka Paula Peny, který byl za své umění oceněn i na přehlídce hrdelních zpěváků v Kyzylu, hlavním městě Tuvy.

Příští český koncert Huun Huur Tu je naplánován na čtvrtek 7. dubna, do pražského Divadla U Hasičů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.