Do Jihlavy nejen na medvědy

25. říjen 2010

Jihlava má sice ve znaku ježka, od úterý do neděle tam ale můžete vidět různá jiná zvířata od medvědů, procházejících se po opuštěné polární základně, po žraloky, lovící zejména v burzovních vodách. To vše na plátnech kin díky 14. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava.

Celé to začalo nevinně. Studenti jihlavského gymnázia se chtěli dívat na dokumentární filmy a tak uspořádali jejich promítání. Dnes je jeden z oněch studentů-zakladatelů, Marek Hovorka, ředitelem největší přehlídky dokumentů nejen v Česku, ale i ve střední a východní Evropě. 174 snímků ve čtyřech soutěžních a několika dalších nesoutežních sekcích, k tomu doprovodný program tvořený koncerty, divadlem či autorským čtením, tak vypadá letošní jihlavská nabídka. Vidět můžete filmy zabývající se tématem číslo jedna uplynulých let, světovou finanční krizí, ale i experimentální snímky nebo hrané filmy s prvky dokumentu. S orinetací v obsáhlém programu vám pomůže v úterní Čajovně právě ředitel přehlídky Marek Hovorka.

02173168.jpeg

Premiéru bude mít na jihlavském festivalu kromě Nesvatbova Eriky Hníkové či filmu Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka i nový „sibiřský snímek“ Martina Ryšavého nazvaný Medvědí ostrovy. V něm se můžete vydat na opuštěnou polární základnu, kam častěji než lidé docházejí právě sněhobílí chlupáči. Víc o filmu řekne v úterní Čajovně druhý host, jeho autor, držitel Ceny Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární film roku 2010 za snímek Země snů ale i ceny Magnesia litera z roku 2008 za dvoudílný román Cesty Sibiř, Martin Ryšavý.

02173165.jpeg

www.dokument-festival.cz

Spustit audio