The Distillery: Nová kulturní palírna v Brně

22. říjen 2016

Industriální architektura je významnou součástí brněnského kulturního dědictví. Poté, co byla letos zbourána bývalá Vlněna a další stavby chátrají, se objevila zpráva, že se skupina architektů rozhodla zachránit budovu lihovaru z 19. století na Pekařské ulici, a probudit ji tak znova k životu.

Na místě vznikl takzvaný sociální reaktor The Distillery, jehož smysl autoři na svých stránkách popisují takto: Šlo o vytvoření kulturní platformy inspirující kreativní interakci, podporující inovativní myšlení a hostící zajímavé akce.“

V ne právě živé části města se několik mladých lidí snaží vytvořit prostor, který sem přitáhne aktivní a kreativní lidi. Architekti přitom chtějí co nejvíce respektovat charakter budovy a zásadnější změny musí být zcela opodstatněny funkčností.

V The Distillery počátkem října proběhl festival Brno Design Days – Immerse, jehož cílem bylo podle pořadatelů „ukázat sílu designu a nabourat klišé, že design znamená pouze vytváření hezkých věcí.“

Rekonstrukce stále probíhá, v současnosti je funkční pouze přízemí. Plány skupiny kolem architektů Viktora Odstrčilíka a Tomáše Kozelského ovšem počítají s výstavami, koncerty a přednáškami. Svou vizi přiblížili v sobotní Čajovně.

Spustit audio